8th EurBee Congress of Apidology, одржан у Ghentu, Белгија, у периоду од 18 – 20. септембра, 2018. године на локацији Campus Ledeganck, Ghent University са најавом и у стварности је оправдао очекивања најкредибилнијег научног скупа из области апидологије (www.eurbee2018.org)

Овај европски скуп, посјећују заинтересовани из цијелог свијета, дешава се сваке друге године на различитим локацијама и главни је интернационални форум на ком се дискутује о новим и најзначајнијим достигнућима у науци из области апидологије, посебно медоносне пчеле али и са потребом сазнања из области дивљих полинатора такође. Конгрес је мјесто окупљања научника различитих поља истраживања на ком су размјена идеја и новости из области интересовања у поменутим областима из базичних и примјењених научних истраживања. Ове године, што се може видјети и у приложеном програму скупа, било је врло радно, са 6 паралелних сесија у којима је радове повезивала савременост и мултидисциплинарност истраживања и извјештавања. У постер секцијама је било много квалитетних радова који су имали велики број заинтересованих посматрача и око којих је у предвиђеном времену за постер секције било изузетно живо. Нове доказне технологије, абициозни и базични студенски радови, добро финансирани научни Институти, врло креативни професори и заинтересованост свих носилаца улога у ланцу анализа ризика, заштите околине, екотоксикологије, здравља, генетике, патологије, исхране, имунитета, репродуктивне биологије, неуробиологије, микробиома, држали су пажњу слушалаца у врло густо организованом програму. Организатор се побринуо, да како је већ и обичај, социјални дио Конгреса буде интересантан тако да од свечаног отварања, градске туристичке туре и банкет вечере, учесници нису били закинути ни за врло квалитетна дружења.
Потреба да присуствујем овом скупу је вишеструка и везује се за мотив унапређења знања у области биологије, исхране, патологије, дијагностике и епизоотиологије медоносне пчеле, међународне сарадње и научне комуникације. Моја досадашња интересовања и раду овој области, оправдавају разлоге финансирања које је овај пут сносио у цијелости ПИ Ветеринарски Институт Републике Српске „Др Васо Бутозан“ на чему сам захвална, посебно што сам као једини представник Босне и Херцеговине имала привилегију учешћа. Једна сасвим јасна иницијатива унутар Конгреса, потекла је од групе италијанских научника исказана је и као потреба да се ветеринарска медицина као област дјеловања, међународно препозна, координира и боље представи унутар будућих EurBee конгреса, што није ништа друго него још једно препознавање Добре Ветеринарске Праксе.
Као најкраћи приказ неких дешавања, у наставку кратак видео настао из дијела фото документације са овог скупа.

http://virs-vb.com/wp-content/uploads/2018/09/virs.mp4?_=1
Програм конгреса можете погледати: ОВДЈЕ