EUROPEAN BEE COURSE 2017

Dijeleći zajedničke biološke prostore divlji i domaći insekti polinatori se nalaze u stalnoj interakciji. Za potrebe poznavanja značaja i dominacije nekih od dokazanih patogena i nametnika koji indirektno mogu imati značaj za postojanje i širenje takvih patogena na medonosnu pčelu sa divljih polinatora i obrnuto, obuka oz ove oblasti bila je neophodna.

U periodu od 06.03. do 10.03.2017. održana je trening škola COST-TS-ECOST-TRAINING_SCHOOL-FA1307-060317-081966. čiji je domaćin bio Cyprus University of Technology Limasol na Kipru.

EUROPEAN BEE COURSE 2017 je finansiran iz aktivnosti Projekta COST FA1307 SUPER B a sasvim je opravdao očekivanja i cilj zbog kojeg sam se kao veterinar našla među različitim stručnjacima, istraživačima, post doktorskim studentima iz oblasti agronomije, biologije, zoologije, entomologije, taksonomije, polinacije, botanike, pejsažne arhitekture.

Kao jedan od 15 učesnika u obuci učesnika iz 14 zemalja imala sam priliku kroz teoretsku obuku, terenski i laboratorijski rad savladati osnove oblasti sistematike i ekologije evropskih polinatora, kao i načinima morfološkog prepoznavanja za osnovne rodove ovih insekata primjenjujući ključeve za identifikaciju. Dio obuke odnosio se i na tehnike uzorkovanja insekata korištenjem različitih klopki, hvataljki, kao i postupke priprema kolekcija na različite načine uhvaćenih insekata.

Vrlo dobro organizovano vrijeme i kapaciteti kao i referentni tim edukatora na čelu sa Dr. Denis Michezom učinili su da ovaj kurs, iako u kratkom vremenu, doprinese boljem razumjevanju vrsta i uloga pojedinih divljih polinatora i njihovog mjesta u oblasti ekologije a meni lično je pomogao da moj budući rad sa pčelama bude obogaćen i ovom novom vrstom znanja i pristupa u sistemu biodiverziteta, konzervacije i intenzivne pčelarske aktivnosti kao i mjesta zdravstvene zaštite pčela.

Više o projektu (http://www.superb-project.eu/).

© Sara R.