U cijelosti prenosimo ponudu i reklamni tekst o lavandi koji smo dobili od g. Vladimira Spaića iz firme LJBILJE d.o.o. Ljubinje:

Preduzeće Ljbilje doo Ljubinje nudi pčelarima :

–          Sadnice lavande zdravstveno ispravne sa uvjerenjem o zdravstvenom stanju od nadležne ustanove.

–          Sufinansiranje sadnog materijala kroz garanciju otkupa i mogućnosti jednog dijela plaćanja u ratama kroz sirovinu.

–          Kompletnu tehnologiju o podizanju plantažnih zasada lavande.

–          Stručnu pomoć kod njege i zaštite plantaža.

–          Otkup ljekovitog bilja(cvijeta lavande )poslije pčelinje ispaše

Osim lavande preduzeće može ponuditi i ostale medonosne ljekovite biljke po zahtjevu pčelara.

Ako imate zemlju i volju, a želite kvalitetan med – dođite

Crnogorski put bb Ljubinje

059 621 598

Lavanda

  • Lavanda (Lavandula sp.) fam. Lamiaceae je od davnina poznata aromatična biljka koja se koristi u narodnoj medicini, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Posljednjih godina interes tržišta za ovom biljnom vrstom u stalnom je porastu pa je plantažno gajenje lavande u ekspanziji u mnogim zemljama.
  • Kako je došlo do izvjesne ekološke modifikacije i prilagodjavanja ove vrste, plantaže lavande mogu se sresti i duboko u kontinentalnim predjelima kao i na višim nadmorskim visinama.

Lavanda ima višestruku namjenu:

višegodišnja (15 -20 god.), kserofitna, žbunasta biljka iz porodice usnatica;

uspješno se uzgaja i u kontinentalnim krajevima, na nadmorskoj visini do 1200 m (u Francuskoj do 1500m);

– može podnijeti niske temperature i mrazeve bez oštećenja do -30C;

moćan korjenov sistem, otpornost prema niskim temperaturama i suši, omogućuje da se lavanda uspješno koristi u zaštiti zemljišta od erozije.

Lavanda se od davnina koristi u narodnoj medicini za liječenje brojnih bolesti. Stari Grci su je koristili kao laksativ i kod bolesti disajnih puteva a Rimljani kod stomačnih poremećaja, bolesti bubrega, prilikom previjanja rana i kod ujeda insekata. Vijekovima je lavanda korišćena kao sredstvo za dezinfekciju i osvježenje prostora, od ormara i stanova do bolničkih prostorija. U narodu je naročito poznato  tradicionalna upotreba protiv razvoja moljaca.

Lavanda medonosna biljka

Lavanda je izuzetno poželjna medonosna biljka jer:

  • ima nektarnost 6, cvjeta od juna do avgusta;
  • ima dug period cvjetanja (25-35 dana);
  • cvjetanje se odvija kad je izbor vrsta u pčelinjoj paši reduciran;
  • stalna tržišna ekspanzija ove specifične vrste meda;
  • daje dodatni prihod od cvjeta lavande (pri kraju cvjetanja).

Lavanda daje aromatičan i ljekovit med sa dnevnim unosom i preko 6 kg., u dobro pripremljenim pčelinjim društvima i pojačava imunitet pčele.

Zbog dugog perioda cvjetanja, čak i dva puta godišnje, obezbjedjuje se kontinuitet kvalitetne ispaše za pčele a cvjeta u periodu kada je reducirana pčelinja ispaša. Na osnovu iskustava svjetskih stručnjaka iz oblasti pčelarstva, po izlučenom nektaru preračunato u količini meda po hektaru, lavanda spada u šestu kategoriju sa prinosom od preko 500 kg/ha.

Med od lavande je prijatnog ukusa sa pojačanim ljekovitim svojstvom (protiv nadutosti, migrene i vrtoglavice, pospješuje rad srca i prokrvljenost krvnih sudova) što doprinosi povećanju cijene na tržištu i većeg ekonomskog efekta.

Zbog svih navedenih karakteristika med od lavande je veoma atraktivan i tražen na tržištu.

Lavanda začinska biljka

Lavanda ima slatkast, aromatičan i osvježvajući ukus sa notom citrusa. Samo sa par listića lavande može da se osjeti njena aroma. Lavanda se tako dobro slaže sa ruzmarinom da može da posluži kao njegova zamjena.

Pri pripremanju posebno pikantnih sosova i različitih vrsta mesa cvijet lavande ili eterično ulje u hrani djeluju smirujuće, dajući jelu specifičan i ugodan ukus, na koga se treba navići.

Lavanda dekorativna biljka

Lavanda je vrlo atraktivna kao dekorativna vrsta i uklapa se u veliki broj cvjetnih ukrasnih kompozicija u parkovima i na drugim dekorativnim površinama u većini zemalja gdje uspjeva. Zbog toga što njen miris odbija komarce često se sadi na prostorima koji se koriste za šetnju uz ivice staza i prolaza. U baštama i vrtovima kombinuje se sa drugim vrstama zbog svog odbijajućeg djelovanja na insekte, pa se uobičajeno koristi kao vrsta koja tjera mrave i vaši.

Ugodan miris lista i cvjeta lavande sa lijepim plavo-ljubičastim i svijetlo plavim nijansama, predstavljaju posebno ugodan odmarajući osjećaj kod čovjeka u njenoj blizini.
U okviru uređena slobodnih gradskih površina lavanda je posađena na većem broju lokacija u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije gdje izdvajamo između ostalih dvije lokacije u Beogradu – Ada Ciganlija i Tašmajdan.

Lavanda- biljka pogodna za zaštitu od erozije
Zbog jakog i dubokog korjena lavanda je pogodna za sprječavanje erozije. Posebno je pogodna za područja sa niskim rastinjem gdje su česti požari koji za sobom ostavljaju pustoš, a lavanda se i nakon požara regeneriše iz korena.

Lavanda cvjeta u periodu kada je reducirana ispasa pa se podizanjem zasada lavande postiže  smanjenje troškova koji nastaju prilikom transporta pčelinjih zajednica, kao i ostvarenje dodatnih prihoda nastalih od prodaje ljekovitog bilja (kao sirovina za prehrambenu, kozmeticku i farmaceutsku industriju) koji je nusproizvod pčelarima .