Pčelarima SUPRS kao svim drugim zainteresovanim , zbog izuzetne aktuelnosti napisanog, uz dozvolu autora teksta Svetozara Koldžića, postavljamo na stranicu SUPRS , iskustva i njegov način efikasnog održavanja vitalnosti pčelinjih zajednica.
Tekst je objavljen ranije na http://www.medvisegrad.com/bolesti_pcela_svetozar.htm

ČAROBNI ČAJ

Svetozar Koldžić


Baviti se pčelarstvom nije nimalo jednostavno. Najveći problem za mene je borba protiv bolesti pčela i pčelinjeg legla. Boriti se protiv bolesti pčela biološkim sredstvima u početku zahteva mnogo znanja, tačnosti, a i rizika. Ja sam se odlučio pre 6 god. da prihvatim ovaj izazov, a rezultati koje sam postigao govore da nisam pogrešio.
Pčelarim sa 10-ram. DB i 10-ram LR košnicama čija je dužina satonoše kao kod DB košnica. Na svima koristim polunastavke. Jedan pčelinjak od 20 društava je na 900 m nadmorske visine, bazni pčelinjak je na 680 m n.v. u kome je 20 proizvodnih društava i oko 20 nukleusa, treći pčelinjak je na 400 m n.v. sa oko 20 društava. Pčelinja društva ne selim sem premeštanja na sopstvenim pčelinjacima pošto je razlika u n.v. između prvog i trećeg pčelinjaka 500 m. pa je razlika u vegetaciji bilja oko 10 dana.
Lokacija pčelinjaka, broj društava sa kojima pčelarim i znanje koje posedujem (u pčelarstvu ga nikad dosta) mi govore da pčelarstvo nije univerzalna stvar i nije isto boriti se sa bolestima pčela različitim sredstvima u okolini Priboja i Beograda i sl. jer vreme i način primene tih sredstava nije uvek isti. Želja mi je da iznesem neka moja iskustva i način u borbi sa bolestima pčela.


Biološka sredstva i način kako to radim:


Ram građevnjak

Koristim ga od početka maja pa sve dok vidim da pčele odgajaju trutovsko leglo. U plodištu vršim vertikalno ožičavanje ramova tako da nema rastezanja ćelija pa je građevnjak jedino mesto za trutovsko leglo.

Mravlja 85% kiselina

Natopljena na karton od polovine jula a nekad i pre zavisno od temperature i to 2-4 tretmana u sezoni.

“Apigard”

Ove godine “Apigard” sam koristio na pčelinjacima na 680 i 900 m n.v. Na istim sam upotrebio i mravlju kiselinu za 2 tretmana. Na pčelinjaku gde sakupljam propolis tretiranje sam vršio 4 puta mravljom kiselinom.

Oksalna kiselina

Tretiranje sam vršio u novembru mesecu nakapavanjem.

“KAS-81”

Koristim prilikom unošenja hrane u ma kom obliku i nameni. Moj način i iskustva u primeni “KAS-81” biće tema ovog puta.
Uvarak od pelina i borovih pupoljaka koristim od 1997 god. o KAS-u sam saznao iz “Pčelara” 10/1995 god. u članku gospodina Jova Kantara pod naslovom “KAS-81 biljni preparat odlično sredstvo za nozemozu i obara varou”. U navedenom članku našao sam detaljan prikaz o : delovanju, načinu pripreme, načinu upotrebe i rezultatima.

Delovanje “KAS-81”

U napred navedenom izneta su pozitivna iskustva o dejstvu KAS-a u obaranju varoe i rezultati do kojih su došli saradnici na Veterinarsko-sanitetskom institutu u Moskvi (A.J.Aleksandrov i J.I. Sutov). Njihova saznanja na svom pčelinjaku primenio je i rezultate objavio u”Slovenačkom čebelaru” br. 9/1988 god. Dr Jože Rihar.

Zaposednutost ulica u proleće: KAS-81 u proseku 5,2 ul.
Folbeks u proseku 2,2 ul.
Kontrolna grupa – 1,6 ul
Mrtvih pčela: KAS-81 jedinki u proseku 1,8
Folbeks jedinki u proseku 4,1
Kontrolna grupa košnica 5,4
Zaleženih ćelija: KAS-81 28,2% prosečno po košnici
Folbeks 10,8% prosečno po košnici
Kontrolna grupa 6,2 pr. po koš.
Zaraženost varoom: KAS-81 5%
Folbeks 5%
Kontrolna gr. 33%
Prinos meda: KAS-81 prosek po košnici 50,2 kg.
Folbeks prosek po košnici 27,7 kg.
Kontrolna grupa Nije dao podatke
Broj zaposednutih ul. u jesen: KAS-81 10,3 ul.
Folbeks 6,9 ul.


Prof.J.Rihar i Janez Firm su otkrili da se KAS-81 odlično pokazao i u borbi protiv nozemoze kao dodatak sirupu i pogačama. Nisu imali gubitaka u pčelinjim društvima, a laboratorijska i mikroskopska ispitivanja bila su negativna. Navode da su do tada iako su koristili flumagelin i ostala sredstva protiv nozeme imali u proseku oko 30% gubitaka i učinak nije bio nikakav.
Gospodin Vaso Batančev, veterinar iz Čoke je vršio ogled sa KAS-om i utvrdio da je dnevno obarano od 12 do 53 jedinki varoe.
Sve ovo što sam pročitao kao i članak od Dr Ćirovića bilo je dovoljno da se i ja opredelim , slobodno mogu reći, za ovaj “Čarobni čaj” jer rezultati koje sam postigao na mom pčelinjaku to i zaslužuju.

Način pripreme “KAS-81” : Preparat se priprema neposredno pred njegovu upotrebu. Potrebne sirovine su: Borovi pupoljci (slika br.1) beru se u aprilu kad im je dužina oko 3 cm mladog pupoljka i 1 cm stare četine (preporuka Dr Ćirovića- Kragujevac). Mladi pelin (slika br.2) bere se u proleće u maju kad je stabljika do 20 cm. Pelin u fazi punog cvetanja (slika br.3) bere se u avgustu. Ubrane sirovine se suše kao svi ostali čajevi. Osušena sirovina se isitni ne duže od 4 cm i pakuje u papirne kese. Čuva se na suvom mestu ne duže od 2 godine. (Napomena: vreme branja sirovina diktira starost i dužina sirovina jer u toj veličini i cvetu biljke imaju vrhunac sastojaka potrebnih za kvalitetan čaj. Dr Ćirović.)

Priprema “KAS-81” : 50 gr. borovih pupoljaka
50 gr. mladog pelina
900 gr. pelina branog u periodu cvetanja

U emajliran lonac veći od 10 l staviti sirovine i preliti sa 10 l vode, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 2,5-3 sata. Uvarak ostaviti u istom sudu po mogućnosti na rešou-šporetu da se ohladi. Uvarak se procedi i tako dobijamo oko 6 l čaja što je dovoljno za 180 do 200 l sirupa. Ja količinu prilagodim broju društava i intenzitetu prihrane.

Način upotrebe “KAS-81”: Dobijeni uvarak (čaj) poželjno je sipati u staklene flaše, čuvati na hladnom mestu ne duže od 10 dana (u frižderu može i duže). Čaj se dodaje 30-40 ml na litar sirupa prema gospodinu Stanojeviću. Popov i saradnici sa Naučno-istraživačkog instituta u Moskvi opisujući dejstvo KAS-a kažu da dodat u hranu deluje preko hemofilije na varou sve dok u košnici ima hrane u kojoj je prisutan. Količina KAS-a se može i udvostručiti bez ikakvih posledica za pčele. Ja i u sirup i u pogače stvljam 50 ml KAS-a umanjujući vodu u sirupu a u pogačama med u korist “Čarobnog čaja”
Rezultati primene “KAS-81”: Pored navedenih rezultata naučnih istraživanja ruskih naučnika, slovenačkih istraživača, rezultatima postignutim primenom KAS-a na mom pčelinjaku više sam nego zadovoljan. Moji pčelinjaci su locirani u reonima gde se gotovo svake godine javlja medljika i otkad upotrebljavam “KAS” nisam imao pojavu nozemoze ili proliva a da ne govorim o gubicima, što nije slučaj sa društvima kod pčelara u okolini koji ne koriste “KAS-81”. Za poslednjih 10 godina otkako koristim “Čarobni čaj” nisam upotrebio ništa protiv nozeme.
Pored svega navedenog mogu istaći da su pčele koje su dobijale KAS mnogo vitalnije, vrednije i krupnije pa kad sakupljam polen korpice ispod hvatača se brzo pune, pa je bilo slučajeva društava sklonih unosu polena i da je unos do 250 gr. dnevno. U ovo što vam pišem kolege pčelari mogli su se uveriti vrhunski stručnjaci iz oblasti pčelarstva Dr Kulinčević, DrĆirović, mr Goran Mirjanić, mr Violeta Santrač, mr Dragan Ćirković, Šljivić Miljko, Dr Slobodan Miloradović, prof Đoko Zečević kao pčelari iz mog okruženja i regiona, svima im hvala jer sam od njih mnogo naučio.
Na šta obratiti pažnju kod primene “KAS”-a:


Pošto pelin ima različite nazive i ima ih više vrsta ja berem pelin po Pelagiću zato sam dao i slike.
Ne brati ga pored puta jer su mu liske maljave i upijaju toksine i teške metale a pogotovu olovo iz izduvnih gasova.
Sirovine brati, sušiti i skladištiti na propisan način.
Ne dolivati uvarak pri kuvanju i pravilno ga skladištiti.
Sirup davati kasno uveče jer svojim omamljujućim mirisom za pčele može doći do grabeži.
Kuvanjem uvarka čiji miris privlači pčele treba obezbediti prostor. Kada bacim trop od uvarka iako je gorak pčele masovno dolaze na isti.
U proleće pazim da med iz plodišta ne prenesu u medište pogotovo ako ima unosa a grebu se ramovi, u podištu sa u jesen zapečaćanim medom, u tom slučaju javiće se gorak a veoma ukusan med.
Kolege pčelari ovo ništa nisam izmislio već sam koristio tuđa saznanja i pravilno primenio na veliko zadovoljstvo mojih pčela i mene.
Znam da dosta pčelera koristi KAS-81 a oni koji ga još ne koriste potrebna je godina dana da dođu do sirovina, odnosno za zimsku prihranu naredne godine.
Mislim da će ovaj članak biti od koristi.

Foto i tekst: Svetozar Koldžić
Limska 8/a Priboj
tel. 033/ 52-785
064/ 350 48 91