Piše: Božo Kakuća

У Вишеграду је 10. септембра 2014. године одржан 9. Међународни сајам меда и пчеларске опреме. На сајму су своје производе представила 33 излагача из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Први пут је било организовано оцјењивање квалитета меда по категоријама, кадуља, ливада (свијетла ливада и таммна ливада-шума) и багрем, а изабран је и најљепши штанд.

Најбољу оцјену је добио мед од кадуље пчелара Радовановић Рада из Невесиња.

У категорији ливадског меда најбољу оцјену добио је мед пчелара Мире Шимшића из Вишеграда.

У категорији багремовог меда најбољу оцјену је добио мед госпође Максимовић Милке, пчеларке из Косјерића.

За свијетлу ливаду најбоље је оцјењен мед пчелара Миле Балчака из Рогатице, а за  тамну ливаду-шума најбољу оцјену је добио мед пчелара Радомира Радовића из Фоче.

За најљепше уређен штанд награду су добили пчелари Радовић Слађана и Драган из Сокоца.

Оцјењивачку комисију чинили су:

Доц. Бедрија Алић, пољопривредни универзитет у Сарајеву,

Слободан Какућа, технолог угоститељства из Сарајева,

Марица Јовановић дипл.инг.пољопривреде.

У склопу сајма одржано је стручно предавање на тему  „Параметри и декларисање меда“ које је одржала госпођа доц. Бедрија Алић.

Друго предавање на тему „Мед у угоститељству и прављење здравих напитака са медом“ уз практично показивање одржао је Слободан Какућа.

Сајам је као и сваке године до сада подржала општина Вишеград, а ове године значајну подршку пружио је и СВГ РРД-Стална радна група за регионални развој у Југоисточној Европи, која покрива прекогранични регион Дрина-Тара.