Marko Jović

U Loparama

Marko Jović

U Loparama je osnovano novo Udruženje pčelara, koje je dobilo ime “Zlatna košnica”. Osnivačka skupština održana je u sali Skupštine opštine Lopare, a prisustvovalo joj je oko 40 pčelara. U radu ovog skupa učestvovao je i načelnik opštine Lopare dr Rado Savić. On je u obraćanju pčelarima naglasio značaj ove grane poljoprivrede i podržao osnivanje udruženja pčelara. Na kraju je zaželio da ovaj kraj postane prepoznatljiv po kvalitetnom medu i drugim pčelinjim proizvodima.

Za predsjednika Skupštine novoformiranog udruženja izabran je Slavko Vasilić, pčelar iz Lopara, a za potpredsjednika Sreto Gajić, takođe iz Lopara. Dužnost predsjednika Udruženja povjerena je uglednom pčelaru ovog kraja Marku Joviću iz sela Tobuta kod Lopara. Izabran je Upravni odbor od devet i Nadzorni odbor od tri člana.

–         U naredne četiri godine očekuju nas brojne aktivnosti – rakao nam je predsjednik Marko Jović. – Sada na području opštine Lopare ima oko 80 pčelara sa oko 3.000 košnica. Naš prioritetni cilj je da povećamo broj pčelara i košnica i da pored svoje koristi damo podršku razvoju voćarstva u ovom kraju. Opština Lopare ulaže značajne napore za razvoj voćarstva i u tome su već postignuti značajni rezultati. Mi pčelari ćemo dati svoj doprinos unapređenju voćarske proizvodnje jer će naša pčelinja društva opraživanjem uticati na obim i kvalitet proizvodnje.

Po njgovim riječima pčelari sa područja opštine Lopare udružili su se sa ciljem ostvarivanja zajedničkih ciljeva u unapređenju pčelarstva što za rezultat treba da ima veću proizvodnju  meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Do sada su pčelari sa područja opštine Lopare radili kao sekcija Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Agro Majevica” sa kojom i ubuduće planiraju sarađivati.