Zdrava zrna bezbjedna

Pčele i grožđe, pripremio Dejan Kreculj

Zdrava zrna bezbjedna

Gotovo da nema pčelara koji ne zna za čuveni spor oca srpskog pčelarstva profesora Jovana Živanovića sa karlovačkim vinogradarima oko toga da li pčele jedu grožđe. Ipak, nije na odmet ponoviti priču. Pčelinjak uvaženog profesora bio je u blizini sremskokarlovačkih vinograda i u vrijeme zrenja grožđa susjedi vinogradari, primijetili su mnoštvo pčela na grozdovima. Smatrajući da su glavni krivac za oštećene i isisane bobice profesorove pčele, podnijeli su tužbu sudu protiv njega.

Da bi dokazao neosnovanost tvrdnji vinogradara, profesor je napravio eksperiment. Komisijski je otvorena jedna košnica i u ulicu pčela postavljen je grozd. Košnica je otvorena poslije 24 časa i, na veliko iznenađenje tužitelja, komisija je grozd pronašla čitav, bez ikakvog oštećenja. Sve bobice su bile cijele. Zatim je uslijedio drugi dio dokaza. Ako pčele ne diraju zdrave bobice, da li će ih privlačiti ako su oštećene. Profesor je iglom izbockao pojedina zrna na grozdu i vratio ga među pčele. Sljedećeg dana komisija je pronašla isisana samo ona zrna koja su bila oštećena, dok su zdrava ostala nedirnuta. Time je dokazano da pčele ne diraju zdrave bobice, već da dolaze na ona zrna koja su prethodno drugi insekti, prvenstveno ose, oštetili ili su sama pukla.

Ova kratka priča je kako o pčelama tako i o ljudskim naravima i (dobro)susjedskim odnosima. Mnogo je pčelinjaka koji se nalaze  u neposrednoj blizini vinograda, nerijetko su i sami pčelari vinogradari i obrnuto. Bez obzira da li se pčele nalaze uz pčelarov ili susjedov vinograd, u lošim godinama kada je mnogo raspuklih bobica na grozdovima, ili kada se s jeseni pojave rojevi “žutih mundira” – osa i stršljenova, teško je proći kroz vinograd od insekata koji napadaju rod.

Bilo kako bilo, tokom berbe vinograda uoči se dosta pčela na grozdovima. Nisu same. Prije njih bobice zaposjednu žute napasti, ose koje se tu nađu još od ranog jutra, grickaju opne i otvaraju put pčelama da se kasnije, kada se temperatura vazduha poveća, i one oslade. Setivši se pomenute priče od prije gotovo jednog vijeka, ponovio sam eksperiment sa malom izmjenom i sve fotografisao.

U košnicu sam stavio dva „greša“, grozdića koji se javljaju na zapercima. To su mali grozdovi sa desetak bobica, ali su prilično slatki. Jedan sam ostavio potpuno cijeli, onako kako je ubran, dok sam drugom oštetio svako zrno zasijecanjem skalpelom. Odmah su se na povšini zrna pojavile „suzice“ slatkog soka koje su privukle pčele. Sve je snimljeno i košnica je zatvorena.

Sutradan je nastavljena berba i u pauzi otvorena košnica. Neoštećeni grozd je i dalje bio takav, dok su se pčelice osladile sokom  iz isječenih bobica. Slijedila je priprema za fotografisanje ali, dok sam tražio najbolji položaj za snimanje, na grozd je sletjela grabljivica osa i krenula pravo na izbockani grozd. Pravi krivac uhvaćen je na djelu.

Sljedeći snimak načinjen je u popodnevnim satima. Cijeli grozd je bio i dalje neoštećen. Šta više, nije ni bilo mnogo pčela oko njega. Drugi je već imao isisanih zrna, neka su još bila naizgled cijela, a čitav grozdić polako je tonuo u ulicu, međuramni prostor, pošto su ga vrijedne pčele olakšale i povlačile ka letu, da bi ga konačno izbacile iz košnice.

Vjerovatno da bi čitav eksperiment bio mnogo brže obavljen da su grozdići bili na dohvat pčelama. Zbog lakšeg fotogtafisanja i mjesta za njih grozdovi su bili stavljeni nad medišni nastavak, dok je glavnina pčela bila mnogo niže, u plodištu, s obzirom da je eksperiment rađen posljednjih dana septembra.

Na kraju, zaključak je isti kao i prije stotinu godina: pčele na mare mnogo za cijele bobice, najvjerovatnije da bi ih kasnije, kada bi se same od sebe osušile, izbacile iz košnice ili ispropolisale. Osa koja se obrušila na grozd pokazala je ko je glavni krivac, a sa njima se i onako vodi stalna borba. Potrebno je samo susjedima vinogradarima ukazati ko pravi štetu i pozvati ih na zajedničku borbu protiv zajedničkog neprijatelja.