Neven

Medonosno bilje

Neven

U potrazi za poljoprivrednim usjevima koji na usitnjenim površinama mogu obezbijediti dodatak za egzistenciju u ruralnim sredinama neki poljoprivrednici iz naših krajeva su se opredijelili za uzgajanje nevena. Mali ih je broj, ali njihovi primjeri pokazuju da se od ove biljke može prilično lijepo živjeti pa s pravom treba očekivati da će se broj malih biznismena koji su se opredijelili za neven rasti, a površine pod ovom biljkom povećavati.

Po nekim izvorima porijeklom je iz Indije, a po drugim iz Starog Egipta, gdje se prvo koristio kao ljekovita biljka, a potom je stigao u Evropu. Jednogodišnja je, rjeđe dvogodišnja, zemljasta biljka. Raste do visine od 30 do 50 centimetara. Ima razgranatu, uspravnu i dlakavu stabljiku, duguljaste listove i glavicu tamnožute do narandžaste boje. Od davnina je poznat kao ukrasna i ljekovita biljka pa je opjevan u narodnim pjesmama.

Poznata su ljekovita svojstva ove biljke, ali neven je i medonosna biljka. Pored nektara daje i polen. Cvjeta od juna do oktobra, što je posebno značajno za pčele jer u to doba godine one teško pronalaze cvjetni prah. A tamo gdje ima nevena pčelari će baš u to vrijeme primijetiti povećanu količinu polena na nogicama svojih miljenica. Posljednje godine su sušne, a najavljuje se da će takve biti i godine koje dolaze, pa je pravo bogatstvo imati takvu biljku u blizini pčelinjaka. Dešava se da pčelari zakinu više polena od pčela nego što bi trebalo i velika je stvar da u sušnim mjesecima pčele namire osiromašene zalihe. Neven ima karakteristike jakog antioksidacionog sredstva što se povoljno odražava na zdravstveno stanje pčelinjeg društva. Za pčelare koji praktikuju da uzgajaju medonosno bilje u neposrednoj blizini svojih pčelinjaka, neven je sasvim dobar izbor.

Neven se može naći u prirodi pored puteva, uz šume, na ivicama obradivih njiva, na osunčanim livadama… Kada je riječ o plantažnoj proizvodnji nevena, ona je dosta jednostavna. Nije potrebna neka skupa mehanizacija, najveći dio posla se obavlja ručno, dakle, potrebno je dosta vrijednih ručica. Sjetva počinje u martu, ukoliko je proljeće normalno. Zemljište se poore i pripremi motokultivatorom ili frezom. Malo đubreta će biti od koristi. Sadi se u redove na razmaku pola metra red od reda i oko 20 centimetara biljka od biljke.

Neven cvjeta, bere se i suši u doba godine kada nema drugih velikih poslova u poljoprivrednim domaćinstvima. Neki uzgajivači ga beru sve do prvih snjegova. Tražen je na tržištu, cijena je sasvim solidna.