http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vespa_velutina_08.jpg

(Vespa velutina nigrithorax)

Piše: Dr Violeta Santrač

Izvor: Vikimedia.org

Vespa velutina je invazivna vrsta insekta koja se iz Azije 2004. godine naselila  prvi put u oblasti Bordoa (Francuska), a do današnjih dana proširila se na teritorije Belgije, Španije, Portugala, Italije i Grčke gdje čini značajne štete pčelinjim zajednicama. Ovi stršljenovi ubodom napadaju pčele izletnice na povratku u košnicu. Uplašene takvom vrstom napada one ostaju u košnici, ne izleću i onda se suočavaju sa nedostatkom hrane. Krajem sezone stršljenovi pokazuju tipične masovne upade u košnicu prilikom čega lako orobe slabe zajednice, ubiju ih i nesmetano se nastave hraniti tijelima pčela i rezervama hrane u košnici. Pčele za ovakve napade nemaju prirodne mehanizme odbrane.

Izvor: eitb.com

Koliko je poznato, za sada, na teritoriji Bosne i Hercegovine nije bilo potvrde o prisustvu Vespe velutine, te koristim priliku skrenuti pažnju pčelarima (ukoliko na svojim pčelinjacima primijete „čudne„ vrste stršljena) da nas o tome obavjeste. Morfološka identifikacija insekta nije teška. U Francuskoj postoji referentna laboratorija EU za bolesti i nametnike pčela, koja je u mogućnosti potvrditi pripadnost vrsti. Klimatske karakteristike Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja omogućavaju uspješno naseljavanje azijskog stršljena.

Novost: http://www.vita-europe.com/

ApiShield® je proizvod kompanije „Vita“ kojeg je patentirao i imenovao, prvobitno kao Apiburg, grčki profesor Mihael Ifantidis. Efikasnost klopke za stršljena godinama je bila ispitivana na teritoriji Francuske i Grčke. Prvobitno konstruisana za aziskog stršljena, „klopka“ se pokazala efikasnom u borbi protiv nametnika kakvi su ose, voštani moljci a moguće je koristiti i kao sredstvo za kontrolu pada varoe. Klopka ne može hvatati leptire i osolike mušice, tako da su ove vrste polinatora bezbjedne.

http://www.vita-europe.com/