U slast

Med kao dječja hrana

U slast

Ko bude jeo med od drenovog cveta,

biće zdrav kao dren.

Ko bude jeo med od breskvinog cveta,

biće nežan kao brskva.

Ko bude jeo med od trešnjevog cveta,

biće sladak kao trešnja.

Ko bude jeo med od jabukovog cveta,

biće rumen kao jabuka.

Ko bude jeo med od lipovog cveta,

biće mirišljiv kao lipa.

Ko bude jeo livadski med,

biće lep i treperav kao ucvetala livada.

Tako pjeva poznati pjesnik Dobrica Erić. S razlogom.

Uopšteno uzeto med je za djecu idealna osnovna i ljekovita hrana. S obzirom da je lako probavljiv i sladak, malo je djece koja ga ne prihvataju. Najbolje ga je davati ujutro, a to se može činiti na razne načine – mazanjem na hljeb u kombinaciji sa maslacom, čime se dječijem organizmu daje pravi melem za razvoj, a veoma su korisni i razni napici zaslađeni medom (čajevi od ljekovitog bilja, mlijeko, voćni sokovi ili medena limunada).

Postoje i drugi načini uzimanja meda. Tako dr Marta Černeljc, dječiji ljekar iz Maribora, preporučuje kašu od jabuka i meda.

– Kaša od jabuka kojoj smo dodavali pčelinji med bila je takva da je u svom sadržaju imala iscijeđene i osušene aromatične jabuke, a kasnije joj je dodavan pčelinji med. Mislim da je dovoljno ako kažem da su sve analize do danas pokazale da nije bilo nikakvih poremećaja u varenju kad su djeca hranjena ovakvom kašom – tvrdi dr Marta Černeljc.

Brojna istraživanja vršena u ishrani djece pokazala su da su djeca koja su konzumirala med imala brži napredak u razvoju, težini i visini u odnosu na djecu koja nisu jela med. Dnevna doza zavisi od uzrasta i težine djeteta. Preporučuje se jedan do dva grama meda po kilogramu tjelesne težine u tri ili više obroka. S obzirom da popravlja krvni sliku, preporučuje se tamniji med, koji je bogatiji mineralima.  Međutim, za djecu kod koje je cilj da se poboljša varenje, preporučuje se svijetli med. Jer, dodavanjem fruktoze poboljšava se ishrana svih ćelija u dječijem organizmu.