Drago Obradović

Drago Obradović

Daleke 1959. godine počeo se baviti pčelarstvom.  Danas je jedan od najstarijih, ali i najuglednijih pčelara u svom kraju. Pčelarstvo je postalo njegova velika ljubav, hobi i preokupacija, od mladih do današnjih dana. Nikada nije ni pomišljao da zapostavi svoje miljenice. Naprotiv. Što je breme godina na plećima bilo veće, bila i veća i njegova ljubav prema pčelama. Pčelarstvo je postalo njegov svijet. U tom svijetu on se osjeća kao riba u vodi. Ni sa više od osamdeset godina ne razmišlja o napuštanju pčelarstva. O Dragi Obradoviću iz Omarske je riječ.

Kada je 1986. godine postao penzioner svim svojim bićem posvetio se pčelarstvu. Jedan je od utemeljivača Udruženja pčelara „Omarska“ u istoimenom mjestu kod Prijedora. Bio je inicijator saradnje sa Društvom pčelara iz Valjeva, koja i danas traje. Počasni je predsjednik Udruženja pčelara „Omarska“.

Iako u poodmaklim godinama, Drago Obradović pedantno prati stručnu literaturu, odlazi na pčelarska predavanja, učestvuje u svim pčelarskim aktivnostima. Naravno, u granicama svojih mogućnosti. Sve ga interesuje i ne želi dozvoliti da ga  vrijeme pregazi.

Da bi dobio što više kvalitetnog meda ovaj pčelar seli svoje „stado“ sa bolje na još bolju pašu. Jedan je od rijetkih pčelara u svom kraju koji gaji medonosno bilje. Cilj mu je da produži sezonu medobranja i u tome u velikoj mjeri uspijeva. Izbor je pao na medonosnu biljku faceliju. Ona je izvanredna i dugotrajna medonoša. Pored pčelara od nje imaju korist i ratari. Radi se o biljci koja popravlja zemljište.

– Posljednjih godina pčelinja paša zna da omane, posebno bagrem,  i zato je gajenje medonosnog bilja postalo nužnost – riječi su pčelarskog veterana iz Omarske. – Sijem obično tri dunuma pod facelijom. Sjeme sam nabavio u Ljubljani. Facelija je izdašna i njen med  je kvalitetan. Posebno sam primijetio da je dobar za zimsko prehranjivanje pčela. Faceliju karakteriše visok sadržaj eteričnih ulja, polena, polenovog  praha i nektara. Veoma je bitno sijati ovu biljku po fazama, kako bi cvjetala sukcesivno. Na taj način osigurava se koninuitet paše u dužem vremenskom periodu.