Goran Milaković na pčelinjaku

Portreti mladih pčelara

Goran Milaković na pčelinjaku

Podmlađivanje pčelarske populacije je nešto na čemu naša udruženja trebaju raditi sistematski i kontinuirano. Uz poštovanje starijih i iskusnijih pčelara, sigurno je da će mlade snage dati svježinu i nove impulse pčelarskom sektoru. A mladost i isksutvo zajedno – to je sigurno dobitna kombinacija.

U selu Jelićka kod Omarske (u prijedorskom kraju) uveliko se opredijelio za pčelarstvo sedamnaestogodišnji Goran Milaković. U pčelarske vode zagazio je 2008. godine. Presudnu ulogu za opredjeljenje  imao je njegov djed Ljuboje Mamuza, dugogodišnji pčelar. Dječaku se svidjelo pčelarstvo i što je vrijeme dalje odmicalo sve više mu se sviđao pčelarski posao. Slobodno se smije reći da se naprosto inficirao pčelarstvom. O svojim pčelarskim počecima priča:

– Svaki posao na pčelinjaku pričinjavao mi je zadovoljstvo. Ujak mi je poklonio tri pčelinja društva. Bile su to LR košnice. Zatim je  dovezao još 15-tak pčelinjih društava u moje selo Jelićka. Uz njegovu pomoć pregledao sam pčele, a učestvovao  u vrcanju meda. To mi je dalo još veću volju da se bavim ovim lijepim poslom.  Onda je moj djed prenio  želju  poznatom pčelaru Dragi Obradoviću, svom drugu i prijatelju,  da naslijedim njegova pčelinja društva. Godine 2011. djed je umro i poslije njegove smrti njegov prijatelj Drago Obradović mi je nesebično prenosio svoje pčelarsko znanje i iskustvo, što mi je bilo od velike koristi. Tako sam sačuvao naslijeđene pčele.

Djed Ljuboje Mamuza sa pčelinjim društvima koje je poklonio unuku

Mladi pčelar je kompletirao pčelinjak sa 40 LR košnica. Preko svog mentora Drage Obradovića dolazio je do literature tako da su se i drugi članovi porodice počeli okretati pčelarstvu.

– Zahvaljujući starom pčelaru Dragi Obradoviću bio sam u prilici da posjetim pčelare valjevskog kraja sa kojima pčelari Omarske imaju dugogodišnju uspješnu saradnju. Tamo sam se sreo i upoznao sa istinskim pčelarskim veličinama Nikolom Teodosićem i Radovanom Rašom Đurišićem, koji je nama mladim pčelarima iz Omarske pokazao rad na oplodnji mladih matica, što je za mene bilo itekako poučno – riječi su Gorana  Milakovića.

Ovaj mladić kaže da bi ga radovalo da i drugi njegovi vršnjaci pođu njegovim stopama. Jer, uvijek će se naći stariji pčelari koji će dati dobar savjet i podršku. Pčelarstvo je lijep posao i samo ga treba raditi s ljubavlju i poštovanjem.

Kako bi lijepo bilo da ima više mladića kakav je Goran Milaković iz Jelićke.