Vosak

Kako unaprijediti ekonomičnost pčelarenja

Vosak

U paleti raznovrsnih pčelinjih proizvoda značajan proizvod je pčelinji vosak. U kombinaciji sa medom (med u saću i saće u medu) može vidno uticati na prihod pčelinjaka. Pomenute kombinacije ne koriste se u većoj mjeri. Samo manji broj pčelara razvio je tehnologiju ove proizvodnje. Osnovni preduslov za nju jeste jaka pčelinja paša.

Vosak u farmaceutskoj industriji zauzima značajno mjesto ali orjentacija pčelara, prije svega je pčelinjak. Zahtjev da se često mijenja vosak u košnici smanjuje njegove zalihe na tržištu. Trenutno, najveći problem jeste doći do čistog voska. Samo pčelar na svom pčelinjaku može izdvojiti čist vosak i zato ima sve više pčelara koji žele pokrenuti svoje proizvodne linije za izradu satnih osnova.

Pojedini proizvođači satnih osnova uvjeravaju pčelare (vjerovatno na osnovu izvršenih analiza!) da rezidui nastali u vosku kao posljedica tretiranja pčela hemijskim sredstvima nestaju (razgrađuju se) poslije nekoliko mjeseci. Tačnost ove tvrdnje može se i treba je provjeriti. Ovo je za većinu pčelara manja briga od činjenice da gotovo u svim satnim osnovama ima značajan procenat parafina. Pčele slabo izgrađuju satne osnove opterećene parafinom a ovakav vosak potpuno je bezvrijedan kada su u pitanju preparati na bazi voska.

Samo onaj pčelar koji uspije da proizvede i ponudi čist vosak imaće budućnost. U ovom trenutku bolje prolaze oni koje ne opterećuje problem čistoće  voska. Možemo se ipak nadati da će čist vosak potisnuti sve surogate koji su sada na tržištu.

Pripremljeno na osnovu opširnijeg teksta G. M. Popovića