Violeta Santrač

Na kongresu Apimondije u Kijevu

Violeta Santrač

Prvi radni dan na Kongresu Apimondije u Kijevu protekao je u znaku naučnih predavanja koja su organizovana po oblastima u različitim konferencijskim salama. Najviše pažnje privukle su teme iz sljedećih oblasti: Apiterapija, Biologija pčela, Ekonomija u pčelarstvu, Bolesti pčela, Polinacija i pčelinja paša, Pčelarstvo i ruralni razvoj, Tehnologija pčelarstva i kvalitet. Mr Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ iz Banja Luke  predstavila je svoj rad „Dobra veterinarska praksa i epidemiologija bolesti pčela u Republici Srpskoj“.

Predavači su eminentni stučnjaci iz cijelog svijeta i u Kijevu se, zaista, ima šta čuti.

Održana je i generalna skupština Apimondije. Delegati Saveza udruženja pčelara Republike Srpske bili su mr Radivoje Maksimović i mr Violeta Santrač. Generalna skupština je izabrala zamjenika predsjednika Apimondije. Ova dužnost povjerena je dosadašnjem podpredsjedniku Lukasu Marinezu iz Argentine. On je dobio više glasova od Tatjane Vasylkevske iz Ukrajine, koja je bila drugi kandidat. Dosadašnji sekretar Ricardo Jannunini – Sebastanini iz Italije obavljaće ovu dužnost i ubuduće.

Četiri zemlje su se kandidovale za domaćina Kongresa Apimondije 2017. godine – Tuska, Bugarska, Italija i Švedska. Svaka od ovih zemalja dobila je 15 minuta za svoje predstavljanje i predstavljanje grada domaćina. Glasanje za zemlju domaćina kongresa Apimondije 2017. godine obaviće se 3. oktobra o. g.