Agriterra

Iz aktivnosti Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Agriterra

Savez udruženja pčelara Republike Srpske nastavlja uspješnu saradnju sa Holandskom organizacijom “Agritera”. Kako smo već najavili u našim pčelarskim regijama gostovali su i održali predavanja našim pčelarima gospodin Leendert Vont Leven, ekspert za bolesti pčela i zdravlje, i gospodin Jeroen Vorsmon, profesionalni pčelar, specijalista za polinaciju i marketing u pčelarstvu. Njihova predavanja obuhvatila su sljedeće teme:

  1. Bolesti pčela sa posebnim osvrtom na varou,
  2. Kako doći do kvaliteta i kvantiteta pčelinjih proizvoda prema standardima Evropske unije i
  3. Marketing u pčelarstvu – zahtjevi Evropske unije.

Posjeta gostiju iz Holandije počela je 8. oktobra kada su održali predavanja za pčelare Birčanske regije. Domaćin je bio gospodin Slavko Stanić, predsjednik Udruženja pčelara “Vlasenica”, koji ujedno obavlja i dužnost sekretara Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Predavanje je održano u Sali Skupštine opštine Vlasenica. Tokom boravka u ovoj regiji gosti iz Holandije posjetili su pčelinjake uglednih pčelara ovog kraja Pere Markovića iz Zelinje kod Zvornika i Miloša Perišića iz Milića.

Sljedećeg dana realizovana je posjeta Romanijskoj regiji gdje su u domaćinskoj ulozi bili gospodin Slaviša Knežević, član Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske sa područja ove regije i gospodin Dragiša Knežević, predsjednik Udruženja pčelara “Glasinac” iz Sokoca.  Goste iz Holandije primio je gospodin Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac. Pored predavanja pčelarima ove regije u Sali “Romanija puteva” na Sokocu upriličene su posjete pčelinjacima Dragiše Kneževića i Mirka Pandurovića, pčelara sa Sokoca.

Trećeg dana gosti iz Holandije su posjetili Gornjedrinsku regiju gdje je domaćin bio gospodin Božo Kakuća, član Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara RS sa područja ove regije. Oni su za vrijeme boravka u Višegradu posjetili poslovne prostorije ovdašnjeg istoimenog udruženja, a predavanje su održali u prostorijama Osnovne škole. Među prisutnim pčelarima koji su pratili izlaganje stručnjaka iz Holandije bila je i delegacija pčelara iz Srbije na čelu sa profesionalnim pčelarom Acom Vujovićem. I u ovoj regiji nije izostala posjeta pčelinjacima. Izbor je pao na pčelinjake Božidara Sarića iz Višegrada i Milenka Rakića iz Vardišta.

Posljednjeg dana boravka u Republici Srpskoj gosti iz Holandije  posjetili su Hercegovačku regiju, gdje je domaćin bio gospodin Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara  “Trebinje”, koji je aktuelni predsjednik Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Predavanje je održano u Sali Hidroelektrana na Trebišnjici, a među prisutnima je bila i delegacija Pčelarskog saveza Crne Gore na čelu sa predsjednikom Radulom Miljanićem. I ovdje je upriličena posjeta pčelinjacima – Obrada Ninkovića i Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

– Bila je ovo veoma korisna posjeta i najsrdačnije se zahvaljujem svim domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu i pruženoj pomoći na organizaciji posjete. Zahvaljujem se, takođe, i ekspertima iz Holandije na pruženim informacijama kao i nevladinoj organizaciji “Agritera”, koja je pokrila sve troškove navedenog programa – rekao nam je mr Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.