Zdravomed

Pozajmljeni prilog, Milan Vujić, “Glas Srpske”

Zdravomed

Privredno turistička manifestacija „Zdravomed 2013“ otvoren je tradicionalno deveti put u Gradišci, a med i druge pčelinje proizvode izložilo je 20 izlagača iz Gradiške, Doboja, Kostajnice, Novog Grada, Kozarske Dubice i Prijedora.

Osim raznovrsnog meda, na ovoj izložbi su predstavljeni i medonosno bilje, pčelinji proizvodi, napici, prehrambeni artikli s medom i bogata paleta kozmetičkih proizvoda.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović otvarajući Deveti sajam meda i pčelinjih proizvoda „Zdravomed 2013“ istakao je da pčelarstvo zauzima značajan udio u poljoprivrednoj proizvodnji u Gradišci.

– Drago mi je da se okupio značajan broj izlagača pčelara iz nekoliko gradova Srpske, jer pčelarstvo zauzima značajan udio u poljoprivrednoj proizvodnji. Prema podacima u Gradišci djeluju dva udruženja i oko 200 pčelara koji godišnje proizvedu oko 50 tona kvalitetnog meda što možemo reći da je jedan od potencijala gradiške opštine – ističe Latinović.

Prema riječima Latinovića ova vrsta djelatnosti i jeste potencijal gradiške opštine, ali i Republike Srpske, gdje se može primijetiti da se pčelari stalno usavršavaju a posebnu pašnju poklanjaju kvalitetu, asortimanu i pakovanju proizvoda.

Takođe nas ohrabruje činjenica da se sve veći broj mladih ljudi uključuje u pčelarstvo. Imamo odlične uslove za uzgoj pčela, Lijevče polje i Potkozarje su ekološki zdrave sredine, ali nije samo vrijednost u proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda već i veliki značaj u oprašivanju u voćarstvu, ali i ukupnog razvoja opštine u granama ratarstva, turizma i drugih grana privrede i poljoprivrede – naglasio je Latinović.

Predsjednik udruženja „Pčele bilje“ iz Gradiške Mirko Bjelobrk danas je izložio na desetine raznih proizvoda nazvane „pčelinja apoteka“. Zadovoljan je ovom godinom, ali probleme ipak predstavlja otkup i sve veće prisustvo patvorenog meda na tržištu.

– U ovoj godini imamo poplavu falsifikovanog meda koji se prodaje po približno istoj cijeni. Apelujemo na inspekciju da pojača kontrolu ispitivanja porijekla i kvaliteta meda u prodavnicama i na pijacama, jer će to biti višestruka korist, a najviše po zdravlje građana – ističe Bjelovuk.

Na području opštine Gradiška pčelarstvom se bavi više stotina pčelara, a najaktivniji su u udruženjima „Amorfa“ i „Pčele-bilje“, gdje ih je okupljeno više od 200 i raspolažu kapacitetima od preko pet hiljada košnica.