Banja Luka

Tim povodom

Banja Luka

Sljedećeg vikenda (2. i 3. novembra) Banja Luka će biti u centru pažnje pčelara i brojnih naučnih i stručnih radnika, koji izučavaju ovu granu poljoprivrede. U gradu na Vrbasu odžaće se do danas najvećih pčelarski skup u Republici Srpskoj pa i Bosni i Hercegovini. Za Savez udruženja pčelara Republike Srpske povjerenje da budemo domaćini i organizatori predstavlja istovremeno čast i izazov.

Pčelarstvo je danas bremenito brojnim problemima, ali ono vidi svoju perspektivu i puteve koji vode u napredak, što je pokazao i nedavno održani 43. kongres Apimondije – Svjetske pčelarske organizacije u Kijevu. Neka rješenja ćemo tražiti i ovdje u Banja Luci. Posebno me raduje što će među izlagačima nekih tema biti i naučni radnici iz Republike Srpske, što potvrđuje nivo naših kadrovskih potencijala. Radovaće nas ako ovaj skup odgovori bar na dio otvorenih pitanja u svijetu pčelarstva. S obzirom da u Banja Luku dolazi „krem društvo“ pčelarske struke i nauke, vjerujem da ćemo čuti značajne informacije i naučne poglede na aktuelno stanje u pčelarstvu.

Mi  smo mali po broju pčelara i broju pčelinjih zajednica, ali imamo velike potencijale i ambicije. I veliko srce.

Velika je stvar da u svom dosadašnjem radu imamo podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva te dijela lokalnih zajednica. I ovaj skup ne bismo mogli sami organizovati pa se najsrdačnije zahvaljujem suorganizatorima:

–         Vladi Republike Srpske,

–         Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske,

–         Gradu Banja Luka,

–         Nevladinoj organizaciji „Agritera“ iz Holandije i dr.

Svim gostima želim srdačnu dobrodošlicu i nadam se da će se prijatno osjećati u našoj sredini. Sve ćemo učiniti da pokažemo naše tradicionalno gostoprimstvo i veliko pčelarsko srce.

Posebnim  želim izraziti svoje zadovoljstvo što će ponovo među nama biti i gospodin Gilles Ratia, predsjednik Apimondije – Svjetske pčelarske organizacije, prvi put u ovoj ulozi. Njegov dolazak u Banja Luku najbolja je potvrda značaja Savjetovanja koje organizujemo. Zahvaljujem se i svim drugim uvaženim gostima i čelnicima pčelarskih saveza koji nam dolaze.

Sa željom da ponesete najljepše utiske iz Banja Luke pozdravljam vas sa

DOBRO DOŠLI!

Mr Radivoje Maksimović, predsjednik

Saveza udruženja pčelara Republike Srpske