Sa sajma u Višegradu

Pčelarske manifestacije

Sa sajma u Višegradu

Višegrad će 11. septembra biti domaćin Osmog međunarodnog sajma meda. Na obali Drine okupiće se pčelari Gornjedrinske regije, ali i iz drugih krajeva. Ovaj grad ima ambicija da u turističku ponudu uvrsti i pčelarstvo i zato se s pravom očekuje da će i ove godine Udruženje pčelara „Višegrad“ biti primjeran domaćin već tradicionalne pčelarske manifestacije.

I u Prijedoru se uveliko pripremaju za Sajam meda „Prijedor 2013“. U ovom gradu, za razliku od Višegrada gdje sajam traje samo jedan dan, pčelarska manifestacija će trajati tri dana – od 27. do 29. septembra. Uz podršku lokalne zajednice organizovaće je udruženja pčelara iz Prijedora, Omarske i Kozarca.

Posljednjeg dana septembra u Mrkonjić Gradu će se održati tradicionalna manifestacija „Dan pčelarstva“. Pored izložbe pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme, kao i ranijih godina, održaće se i prigodni prateći sadržaji. Većina njih je u funkciji popularizacije pčelarstva i konzumiranja meda. Organiator je Udruženje pčelara „Matičnjak“ iz Mrkonjić Grada.

Pored ovih pčelarskih manifestacija u Republici Srpskoj naši pčelari  uveliko se pripremaju da se pojave, pa i da osvoje nagrade i priznanja, i u okruženju. Tako se od 11. do 15. septembra u Sarajevu održava Jedanaesti internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme „Bee-Fest“ – Dani pčelarstva u Sarajevu. Na ovom pčelarskom sajmu, najvećem u Bosni i Hercegovini, učestvovaće i pčelari iz Republike Srspke.

Samo dan kasnije počinje Sedmi međunarodni sajam meda i zdrave hrane   u Brčkom i trajaće tri dana. Podsjećamo da grad na obali Save ima stogodišnju tradiciju pčelarskih sajmova, čime se drugi ne mogu pohvaliti. Kao i ranijih godina u okviru ove sajamske manifestacije organizovano je ocjenjivanje meda.

Od 13. do 15. septembra održaće se Devetnaesti festival meda „Novi Sad 2013“, koji uvijek privlači pažnju i pčelara iz Republike Srpske.

Sigurno je da će naši pčelari učestvovati kao  izlagači, ali i kao posjetioci, i sajamske manifestacije u Tuzli pod nazivom „Medena Tuzla“. Ovaj sajam je dvodnevni i održaće se 20. i 21. septembra u gradu soli i uglja.