Stižu hladniji dani

Pravo je vrijeme za veoma važan posao

Stižu hladniji dani

Popunjavanje rezervi hrane je od posebnog značaja za uspješno prezimljavanje pčelinjih društava. Konačno obračunavanje s varoom je takođe od velikog značaja. Pčelari moraju da utvrde ne  samo  kolike su zalihe hrane nego i kako je ona raspoređena. To se posebno odnosi na LR košnice jer se često dešava da zbog neodgovarajućih apitehničkih zahvata, ramovima u gornjem nastavku nedostaje odgovarajuća medna kapa – garant dobrog prezimljavanja. Poznati pčelarski stručnjak Slađan Rašić savjetuje da se u takvim slučajevima svi ramovi sa dovoljno velikom mednom kapom oko legla grupišu u gornjem nasatvku, a u donjem ostaju samo ostaci meda i polena koji u toku septembra pčele obično same prenesu u gornji nastavak.

Pčelari, po ovom autoru, ostavljaju u prosjeku 15 do 16 kilograma meda po društvu, ali dobro raspoređenog,  i tako sigurno čekaju predstojeću zimu.

Veliki problem, pored rezervi hrane, su i bolesti pčela koje posljednjih godina uzimaju veliki danak na našim pčelinjacima. Upravo je septembar pravo vrijeme za odlučujući tretman protiv varoe, koja je i dalje najopasniji neprijatelj naše medonosne pčele. Obično se protiv ove bolesti koriste neki od akaricida koji moraju ostati izvijesno vrijeme u košnici. Zato je potrebno striktno poštovati uputstva registrovanih proizvođača lijekova. Da se uputstva nisu poštovala, potvrđuje sve čašća otpornost varoe na određene hemijske preparate – smatra Rašić.

Ukoliko se pregledom pčelinjaka  utvrdi nedostatak hrane ili pak, da je pčelinje društvo slabo, potrebno je odmah intervenisati. Nedostatak hrane eliminiše se prihranom šećernim sirupom. Odnos šećera i vode je 2:1. Obično se preporučuje da se sa prihranom ide dotle dok svaka košnica nema 15 do 16 kilograma meda, a sva slaba pčelinja društva se uklanjaju sa pčelinjaka.

Potrebno je, takođe, i postepeno sužavanje leta. Višak saća je neophodno adekvatno skladištiti i pravovremeno zaštititi od voskovog moljca.