Med i bijeli luk

Med i bijeli luk

Nevjerovatno, ali tačno: med u prelivu za salate i kao medni krem sa bijelim lukom već uveliko traže na američkom i srednjeistočnom tržištu.

Jedan od vlasnika američke firme koja od 1985. godine proizvodi različite gurmanske začine, a koji su iz hobija nastali u njegovoj kuhinji, kaže: „Možda je veoma teško shvatiti da ukus meda i bijelog luka mogu ići zajedno, ali ako uspijete da nagovorite potrošače da tako nešto probaju, iznenadićete se koliko će im se takav proizvod svidjeti“.

Mješavina meda i bijelog luka u vidu krema služi kao namaz na hljeb, zemičke i preko pečenog mesa. Ovaj proizvod koji se sastoji isključivo od meda i bijelog luka, bez ikakvih dodataka konzervansa, služi i kao osnova za pravljenje preliva za salete. Ovih preliva u američkom restoranima ima mnogo vrsta i bez njih bi „Jenki“ teško opstali.

Proizvodi o kojima govorimo se trenutno nalaze u prodaji u 21 državi SAD, posebno u specijalizovanim radnjama sa „zdravom“ hranom. Cilj je da med sa bijelim lukom postane standardni dodatak jelima kao što su to već kečap i majonez.
Prema tvrđenju vlasnika firme ukus meda i bijelog luka je dosta specifičan i podsjeća na kinesku kuhinju. Ljudi sve više prihvataju produkte sa medom kao prirodne proizvode, a izbjegavaju kukuruzni sirup koji se u većini radnji može kupiti.
Zanimljivo je kako je med sa bijelim lukom izašao na internacionalno tržište. Sultan od Omana je prilikom svog boravka u jednom njujorškom hotelu probao medni krem sa bijelim lukom. Poslije povratka u Oman, nastavio je da poručuje ovaj proizvod od hotela. Jednog popodneva na dvoru se našao gost koga su poslužili neobičnim kremom. Ispostavilo se da je gost bio vlasnik velikog lanca bakalnica, i pošto se oduševio proizvodom naručenih više hiljada pakovanja gotovo je „opustošio“ proizvođače u SAD. (Dr J. K.)

Pripremljeno prema opširnijem tekstu u publikaciji „Pčelinja apoteka“ u izdanju revije „Moć prirode“