PZ Žalfija

Iz Pčelarske zadruge “Žalfija”  Trebinje

PZ Žalfija

U toku su završni radovi na realizaciji prve faze izgradnje Pčelarskog  centra u Trebinju. Uređuje se ekonomsko dvorište i obavljaju drugi završni radovi kako bi sve bilo spremno za otvaranje ovog objekta, koji je od velikog značaja za pčelarstvo Hercegovine, ali i šireg područja. Jer, novi pčelarski centar u Trebinju će biti regionalnog karaktera i pružaće usluge pčelarima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.  Uskoro se očekuje  dobijanje upotrebne dozvole.

Ovu značajnu investiciju realizuje Pčelarska zadruga “Žalfija” iz Trebinja a u finansiranju još učestvuju: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo spoljnih poslova Italije, nevladine organizacije OSFAM iz Italije i USAID iz SAD te Grad Trebinje. Centar će imati 2.000 metara kvadratnih poslovnog prostora  gdje će se proizvoditi pogače za prihrani pčela, prerađivati vosak, otkupljivati i pakovati med, a imaće i sopstvenu laboratoriju za ispitivanje uzoraka meda, voska i drugih pčelinjih proizvoda. Dio prostora će služiti za ekukaciju i administrativne poslove. Svakako treba naglasiti da će u sastavu Pčelaskog centra u Trebinju biti i Muzej pčelarstva Hercegovine.

Izgradnja ovog objekta koji je lociran u industrijskoj zoni Volujac počela je u junu 2008. godine, kada je Vlada Republike Srpske donijela odluku o ustupanju zemljišta površine 1.256 metara kvadratnih Pčelarskoj zadruzi “Žalfija” namjenski za izgradnju pčelarskog centra. U avgustu iste godine projekat je unijet u Strategiju razvoja opštine Trebinje za period od 2009. do 2017. godine. Iste godine obezbijeđena je i urbanistička saglasnost. Godinu dana kasnije završena je izrada i revizija projektne dokumentaciju, a u februaru 2010. dobivena je građevinska dozvola. Projektnu dokumentaciju uradilo je AD „Neimarstvo” iz Trebinja, a njenu izradu sufinansirala je Evropska banka za obnovu i razvoj – TAM-BAS program. Time su se stekli uslovi za početak građevinskih radova.

Sada je završena izgradnja prve faze i taj dio objekta će se pustiti u funkciju s tim što će se nastaviti sa stvaranjem uslova za kompletan završetak objekta. Svakako treba naglasiti da Bosna i Hercegovina nema kapacitete ovog obima i namjene  pa će početak rada Pčelarskog centra u Trebinju imati veliki značaj za pospješivanje razvoja pčelarskog sektora na širem području.

Istina, Pčelarska zadruga „Žalfija” iz Trebinja se i bez novog pčelarskog centra afirmisala kao pouzdan poslovni partner pčelara. Uspješno se bavi prodajom opreme za pčelarstvo i matica, njeguje dobru pčelarsku praksu i radi na edukaciji pčelara, priprema biznis planova i softvere za pčelarstvo, proizvodi satne osnove i pogače za prihranu pčela…

Zašto su cijenjene satne osnove iz Trebinja?

Zato što se usluge presovanja voska pčelarima vrše uz sterilizaciju na 130°C i izrada obavlja uz mogućnost prisustva pčelara tokom presovanja. Svi proizvodi iz „Žalfije” testiraju se na pčelinjacima članova zadruge, a kontrola zdravstvene, mikrobiološke i veterinarske ispravnosti  obavlja se u uglednim veterinarskim i zdrvastvenim ustanovama Bosne i Hercegovine.

A pogače za prihranu?

One se proizvode po originalnoj recepturi gospodina Gilles Ratiea, predsjednika Apimondije. Posebno su mekane sa strukturom i kvalitetom po specifikacijama, koje su godinama usavrševane kod stručnjaka Apimondije. Prilagođene su organima za varenje pčela, za čiji unos i razlaganje pčele troše najmanje energije.

Zadrugu su 2005. godine osnovala petorica pčelara entuzijasta sa ciljem da se sačuva i unaprijedi pčelarstvo u regionu. Njihove namjere podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pa je nabavljena najsavremenija mašina za preradu voska “Riči” čiji je kapacitet 50 kilograma na sat. Svakako je značajan podatak da trebinjska “Žalfija” već izvozi pogače za prihranu pčela u Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, Grčku, Sloveniju i Makedoniju.

Očigledno – “Žalfija” je na dobrom putu, a otvaranjem pčelarskog centra biće u prilici da pojača tempo.