Istočno Novo Sarajevo

Iz Udruženja pčelara “Roj” Istočna Ilidža

Istočno Novo Sarajevo

Pčelarstvo istočno-sarajevskog područja iz godine u godinu bilježi vidan napredak. Sve je veći broj uspješnih pčelara, povećava se broj njihovih pčelinjih društava, sve je više meda i drugih pčelinjih proizvoda. I sve je to vrhunskog kvaliteta.

Zasluge za takva kretanja pripadaju najviše Udruženju pčelara “Roj” sa sjedištem u Istočnoj Ilidži. U njemu su okupljeni svi aktivni, bolje reći “ozbiljni”, pčelari sa područja tri opštine – Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva i Trnova. Ukupno ih je 40 i za sebe kažu “četa mala, ali odabrana”.

Šta danas pčelar pojedinac može sam?

Malo, gotovo ništa. Uostalom, kao i mnogim drugim sličnim djelatnostima.  Samo udruživanje i organizovanost pospješuju rad u svakom pogledu. U Udruženju se razmjenjuju iskustva, organizuje edukacija, prati i primjenjuje najsavremenija i najefikasnija tehnologija pčelarenja, obezbjeđuje se efikasnija zdravstvena zaštita pčela, uspostavlja se i konkretizuje saradnja sa lokalnom zajednicom, osiguravaju podsticajne mjere i olakšava plasman pčelinjih proizvoda, kao i sve ostalo što je korisno za pčelarenje.

– Lokalna vlast tri istočno-sarajevske opštine – Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, prihvata činjenicu da pčelarstvo predstavlja granu poljoprivrede koja ima veliki značaj za razvoj ukupne privrede područja. Nije u pitanju samo proizvodnja meda i ostalih pčelinjih proizvoda nego i oprašivanje voća i drugih gajenih poljoprivrednih kultura. I najneupućeniji znaju da se samo iz oprašenog cvijeta razvija plod, a pčele u tom procesu imaju najmanje 70 odsto udjela. Time je sve rečeno! Lokalna uprava nas pomaže u granicama svojih mogućnosti – ističu u Udruženju.

Opština Istočna Ilidža je svakom pčelaru, pod uslovom da je član Udruženja i da ima od 10 do 40 očelinjih društava, obezbijedila podsticajna sredstva u visini od 10 konvertibilnih maraka po košnici. U ova krizna vremena to nisu zanemarljiva sredstva. I Vlada Republike Srpske je pomogla svakog pčelara sa 50 do 300 košnica iznosom od šest konvertibilnih maraka po košnici.

I Skupština Grada Istično Sarajevo redovno priskače u pomoć. Obezbijedila je sredstva za kvalitetnu edukaciju pčelara tako  da se ovdje za taj posao angažuju afirmisani pčelarski stručnjaci. Oni održavaju zanimljiva predavanja i pčelari ovog kraja u svaku novu sezonu ulaze potkovani novim  znanjima.

Opština Istočno Novo Sarajevo je obezbijedila Udruženju pčelara „Roj” iz Istočne Ilidže krov nad glavom. Pčelari sada imaju odgovarajuće prostorije za sastanke i predavanja, što u velikoj mjeri doprinosi uspješnom radu.

Predrag Daničić