Perga - pčelinji hljeb

Iskustva iz Njemačke

Perga - pčelinji hljeb

– Bez velike štete u košnici pergu možete dobiti putem isijecanja trutovskog legla u čijem saću ima perge, ili zamjenom tamnijih okvira gdje, takođe ima perge – piše njemački pčelar Ramunas Lange iz Hagena u časopisu “Die Biene” (prevod: Aleksandar Bikar).

Po ovom autoru, većina pčelara poznaje vadilicu perge ćeliju po ćeliju. To je naporan rad koji iziskuje strpljenje i mnogo vremena. Iznoseći svoja iskustva on ističe:

– Mi to radimo na sljedeći način: kada isijecamo trutovsko saće u kojem ima i perge, ili vršimo selekciju starih okvira u kojima takođe ima perge, odvajamo saće sa pergom i ostavljamo ga u zamrzivač na minus 18 stepeni Celzijusa. Krajem sezone pčelarenja (početak septembra) dodajemo to saće u slabije košnice da pčele potpuno odstrane med ukoliko ga ima, jer i najmanja količina meda totalno ulijepi drobilicu i onemogućava njen rad bez obzira na temperature od minus 18 stepeni. Pošto pčele očiste ostatke meda ponovo vraćaju pergu u saće u zamrzivač gdje ostaje pet dana da se ponovo duboko zamrzne.

Po iskustvima ovog pčelara, tako pripremljeno saće sa pergom ubacuje u drobilicu koja izdrobi vosak, dok komadi perge ostaju ucijelo (jer su zamrznuti). Ispod drobilice ukoso je postavljeno sito sa otvorima dimenzije 3,6 x 3,6 mm koje odvaja pergu od izmrljenog  voska.  Dijelovi saća koji potiču od starog, tamnijeg voska, padaju sa odvojenom pergom u isti sud. Drugo sito kroz koje se potom vrši ručna selekcija ima otvore 4,6 x 4,6 mm. Na njemu ostaju veći komadi saća od tamnijeg voska, a čista perga propada u postavljeni sud.

Nadalje se preporučuje, ukoliko se vrši prerada veće količine saća sa pergom, može se ispod drobilice postaviti običan ventilator koji voštanu “prašinu” oduva, pa nije potrebno odvajanje na situ. Pred pakovanje dobijenu pergu još jednom prosijati da bi se dobio  za oko lijep proizvod.

Slijedi sušenje dobijene perge na sitima u “tunelu” na temperature od 35 stepeni Celzijusa u trajanju tri-četiri dana da bi se dobio proizvod maksimalne vlage od osam odsto. Zatim se perga pakuje u odabranu ambalažu  koja ne dozvoljava pristup vlage u vazduhu. Skladišti se u suvu i mračnu prostoriju gdje može da stoji najduže 12 mjeseci. Samo sušenje, ali ne i presušivanje, je ponekad teško odrediti, ali kao i sve u životu i to je pitanje vježbe i stečene prakse.

(Iz “Pčelarskog kalendara” 2013/2014)