Dvije decenije

Da se podsjetimo

Dvije decenije

Savez udruženja pčelara Republike Srpske osnovan je prije dvije decenije, a sjedište mu je bilo u Bijeljini. Kada je riječ o osnivanju i početku rada značajem se izdvajaju tri datuma:

29. decembar 1992. godine – Toga dana održana je osnivačka skupština na kojoj je donijeta odluka o osnivanju, usvojen Statut, utvrđen spisak osnivača i donešen Program rada. Za današnje prilike neobično je da su osnivači bili pčelari, a ne udruženja pčelara! Na spisku osnivača bilo je sedam pčelara: dva iz Bijeljine (Dragomir i Branko Marjanović), po jedan sa Pala (Drago Šuka) i Šamca (Luka Lukić) i tri iz Banja Luke (Gavro Majstorović, Milorad Janjić i Nedeljko Vidojević). Prvim Statutom je bilo predviđeno da Savez obavlja i neke privredne aktivnosti. Prvi predsjednik bio je Dragomir Marjanović iz Bijeljine.

31. maj 1994. godine – S obzirom da je rat uveliko trajao lijepe pčelarske želje da Savez zaživi i razvija svoju aktivnost, nisu se ostvarile. Jednostvano, nije bilo uslova za takve „mirnodopske poslove”. To potvrđuje i sama činjenica da je postupak upisa u sudski registar trajao skoro godinu i po dana. Kod Osnovnog suda u Bijeljini Savez udruženja pčelaa Republike Srpske upisan je tek 31. maja 1994. godine, što najbolje ilustruje koliko je „novorođenčetu”  bilo teško „prohodati”.

18. oktobar 2003. godine – Prvih deset godina Savez udruženja pčelara Republike Srpske postojao je samo na papiru. U ratnim i poratnim godinama nije profukncionisao pa je 18. oktobra 2003. godine, opet u Bijeljini, održana sjednica Skupštine Saveza, koju se neki nazvali obnoviteljska. Taj skup je najavio snažan zaokret. U međuvremenu su promijenjeni propisi o udruženjima i fondacijama i u sudski regitar upisani su kao osnivači udruženja pčelara iz Bijeljine, Doboja, Sokoca, Gradiške, Trebinja i Banja Luke. Za novog predsjednika izabran je Petar Savić iz Bijeljine, predsjednik Skupštine bio je Budimir Gavrić, takođe iz Bijeljine, a dužnost generalnog sekretara povjerena je Miloradu Leginoviću iz Međaša kod Bijeljine.