Predstavljamo mlade pčelare

Dimitrije Milošević

Veoma često slušamo konstatacije da nam je članstvo u udruženjima pčelara sa nepovoljnom starosnom strukturom jer je suviše ostarjelih pčelara narušenog zdravlja, a premalo mladih, zdravih i jakih  koji su kadri “stići i uteći”. Čak je u nekim sredinama prisutno mišljenje da se ljudi  počinju baviti pčelarstvom kada odu u penziju. Međutim, ima i dobrih primjera – mladih naprednih savremeno obrazovanih pčelara.  Jedan od takvih je i Dimitrije Milošević iz Gacka.

On pčelari sa 94 pčelinja društva i sve su mu LR košnice. Rođen je 1977, a pčelarstvom se bavi od 1998. godine. Nastavio je porodičnu tradiciju, ali na svom savremeno organizovanom pčelinjaku primijenio je mnoga dostignuća nauke i dobru pčelarsku praksu. Pored meda proizvodi polen i propolis kao i matice za svoje potrebe. Aktuelni je predsjednik Udruženja pčelara u Gacku, koje nosi ime svoga grada.

– Imamo dosta mladih pčelara – kaže Dimitrije Milošević. – U svom radu imamo podršku lokalne zajednice, a uspješno sarađujemo sa Pčelarskom zadrugom „Žalfija” iz Trebinja, koja nam je odličan poslovni partner. Redovno organizujemo predavanja za pčelare jer znanja nikad nije previše. Imamo ukupno 46 članova sa blizu tri hiljade pčelinjih zajednica.

Podmlađivanje pčelarskih redova je jedno od prioritenijih pitanja u pčelarskom sektoru Republike Srpske. U Gacku su na tome već uradili mnogo. Sama činjenica da su dužnost presjednika udruženja povjerili mladom pčelaru mnogo govori – da su stasali mladi ljudi koji mogu da budu uspješni pčelari profesionalci, ali i uspješni čelnici pčelarskih organizacija.