U susret 80. jubilarnom međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Vrijedne nagrade

Komisija za ocjenu kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda 80. jubilarnog međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu završila je rad i dodijelila priznanja. U konkurenciji 24 pravna i fizička lica, koja su prijavila  svoje proizvoda za ocjenu kvaliteta bili su i pčelari iz Republike Srpske. Kao i ranijih godina na ovoj uglednoj sajamskoj manifestaciji ponovo je zablistao mr Radivoje Maksimović, poznati pčelar iz Trebinja i aktuelni predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. On je dobio Povelju Novosadskog sajma za visok kvalitet meda. Četiri vrste meda ovog hercegovačkog pčelara – žalfija, vrijesak, zanovijet i drač – koliko ih je ocjenjivano ovom prilikom dobile su maksimalne ocjene i velike zlatne medalje. Imajući u vidu visoke standarde jednog od najvećih svjetskih poljoprivrednih sajmova ovo je zaista veliki uspjeh.

Još jedan pčelar iz Trebinja je postigao vrijedan uspjeh u Novom Sadu. Riječ je o Slobodanu Burzutu koji je dao na ocjenjivanje med o žalfije i med od vrijeska. Oba njegova meda su takođe ocijenjena maksimalnom ocjenom i pripale su im velike zlatne medalje.

Ocjenjivanje meda na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu obavljala je veoma autoritativna komisija na čelu sa prof. dr Mićom Mladenovićem sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, a članovi su bili dr Nebojša Menković iz Insituta za ljekovito bilje „Josif Pančić” iz Beograda i prof. dr Nada Plavša sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Sekretar komisije bio je prof. dr Srđan Rašić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Na ocjenjivanju su bila 64 pčelinja proizvoda iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.