Iz rada naših udruženja pčelara, tekst i snimci: Božo KAKUĆA

Iz Arilja

Društvo pčelara “Savo Popović” iz Arilja svake godine na Cvjetnu nedjelju organizuje “Dane pčelarstva” i slavi svoju slavu – Cvijeti. Ovo je vremenom preraslo u centralnu proslavu pčelara Zlatiborskog okruga, koju posjeti više hiljada ljudi iz cijele Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i šire. Samim tim spada u najveće manifestacije pčelara u Srbiji. Višegradski pčelari već godinama imaju plodnu saradnju sa ovim uspješnim udruženjem iz drage nam Srbije, a svake godine pojedini pčelari iz Arilja posjećuju naš sajam u Višegradu.

Na poziv pčelara Arilja ove godine je osam predstavnika Udruženja pčelara „Višegrad” posjetilo Arilje. Centralna manifestacija uz bogat kulturno zabavni program održana je ispred Crkve Sv. Ahilija, zadužbine kralja Dragutina iz 13. vijeka, koja je svojevrsni simbol ovog grada. Episkop Ahilije iz Larise (Grčka), bio je vatreni borac protiv arijanske jeresi i učesnik prvog Vaseljenskog sabora u Nikeji 325. godine. Po tom svetitelju iz Grčke grad je dobio ime. Tu su svi gosti usluženi kafom i pićem. U centralnoj gradskoj ulici bio je veliki broj prodajnih štandova proizvoča pčelarske opreme, pčelinjih proizvoda, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda. Cijeli grad je po živosti bio nalik na košnicu. Tu su mogli da se sretnu pčelari iz Sokoca, Rudog, Priboja, Berana, Kupinova, Novog Sada, Kragujevca… Trebalo bi mnogo prostora da ih sve nabrojimo, ali posebno su brojni bili pčelari iz Nove Varoši, koji godinama njeguju bratsku saradnju sa pčelarima Arilja.

U poslijepodnevnim satima u maloj sali restorana „Dečani”, na magistralnom putu, organizovan je ručak za sve zvanice. Posebno smo se iznenadili kad smo ušli u „malu” salu koja je primila oko 400 zvanica i bila je popunjena do posljednjeg mjesta. Uslijedio je komentar „kolika li je tek ta velika sala”. Goste je pozdravio predsjednik opštine Arilje, koji je svima nama zaželio dobrodošlicu i pčelarima čestitao njihov praznik.

Svi učesnici su uz zvuke muzike usluženi poznatim srpskim specijalitetima ovog kraja primjerenim danima časnog posta, a zatim smo puni predivnih utisaka krenuli za Višegrad. Ovom prilikom želim se zahvaliti domaćinima na srdačnom dočeku i izvanrednoj organizaciji uz želju da se srećemo još dugo godina u bratskoj ljubavi i međusobnom poštovanju.