Mladi pčelari

Iz Udruženja pčelara „Lipa“ Čajniče

Mladi pčelari

Prelijepo proljeće u čajničkom kraju ove godine najbolje su iskoristile pčele, napunivši svoje košnice. Obradovali su  se i vrijedni pčelari, koji su uložili mnogo truda pripremajući pčelinja društva za uspješnu pčelarsku sezonu.

U Udruženju pčelara „Lipa“ u Čajniču, pored tekućih poslova, stariji pčelari su se opredijelili za realizaciju višegodišnjeg plana podmlađivanja članstva.

– Mi smo prije dvije godine okupili dvadesetak učenika osnovne i srednje škole, koji su zainteresovani za pčelarstvo – informisao nas je Vojo Papić, sekretar Udruženja pčelara „Lipa“ Čajniče. – Održali smo deset tema u cilju obuke mladih pčelara. Prošle godine realizovan je projekat „Škola mladih pčelara“ u organizaciji Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Edukaciju su vršili Božo Kakuća, mr Violeta Santrač i mr Goran Mirjanić. Projektom je predviđena obuka 20 mladih pčelara sa područja Drinskem regije. S obzirom da je najviše polaznika bilo iz Čajniča, ova škola pčelarstva je realizovana u ovom gradu. Naši mladi pčelari su spremni i sa velikim interesovanjem pratili su veoma kvalitetna predavanja uglednih stručnjaka iz oblasti pčelarstva. Predavanjima su često prisustvovali neobavezno i neki stariji članovi Udruženja. Nedavno je održano praktično predavanje Bože Kakuće na pčelinjaku Čede Dačevića. Na krjau su uručene diplome mladim pčelarima, a praktična obuka će se nastaviti u okviru našeg Udruženja.

Diplome o završenoj školi pčelarstva primili su: Božidar Grbović, Nebojša Ivanović, Dejan Tadić, Mlađo Đurđević, Ognejn Stjepanović, Srđan Dačević, Rade Janjić, Stefan Ristanović, Mladen Vrećo, Uglješa Skoko, Duško Veselinović, Miro Đerić, Radoš Tadić, Miroslav Čokorilo, Miroslav Đurđević, Vasilije Lakić, Rasko Gazibara, Goran Radić, Bratislav Matović, Oljeg Miletić i Vojo Papić.