Živjeli

Još jedna lijepa vijest iz Višegrada, tekst i snimci Božo Kakuća

Živjeli

Izgradnja Andrić grada značajno je povećala  interesovanje turista za Višegrad. Među njima su sve češće i pčelari. Nedavno je grupa pčelara sa suprugama iz Litije, malog mjesta 35 kilometara istočno od Ljubljane, posjetila Višegrad. Svi su oni članovi Čebelarskog društva (udruženja pčelara), koje broji 120 članova, a pčelare uglavnom košnicama tipa AŽ panj.

Goste iz Slovenije u prostorijama Udruženja pčelara „Višegrad” u Višegradu primili su Radoje Tasić, predsjednik, i Dragica Kakuća, sekretar Udruženja. U srdačnom razgovoru upoznali su slovenačke pčelare sa aktivnostima Udruženja te sa osnovnim podacima iz istorije grada. Poseban akcenat stavljen je, razumljivo, na znamenitu Ćupriju na Drini.

Poslije ovog oficijelnog dijela, Božo Kakuća, član Upravnog odbora, obišao je sa gostima Ćupriju i Andrić grad. Slovenački pčelari su bili impresionirani tempom i obimom izgradnje ovog, već sada, slobodno se smije reći, novog simbola grada na obali Drine. Ljubazno osoblje Angrića grada pokazalo je gostima nove objekte uz prigodne besjede o svakom posebno, a nije izostala ni kupovina suvenira u ovdašnjoj prodavnici.

Jedna od gošći je slavila rođendan i druženje je nastavljeno u Etno restoranu “Kruna”, gdje su slovenački pčelari posluženi domaćim specijalitetima, a sve je zaliveno domaćom rakijom i vinom.

Prije odlaska na Mokru goru, gosti iz Litije su bili gosti na pčelinjaku porodice Kakuća iz Višegrada, gdje su probali poznatu višegradski medovaču.

Susret sa slovenačkim pčelarima u Višegradu iskorišten je za razmjenu iskustava.