U Loznici

Sa potpisivanja

U sali Skupštine grada Loznica 17. aprila o. g. svečano je potpisana Povelja o bratimljenju Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Zvornika, Udruženja pčelara „Matica“ iz Brčkog i Udruženja pčelara „Loznica“ iz Loznice. Svoje potpise na ovaj dokument u prisustvu zvaničnika opštine Zvornik i grada Loznica stavili su predsjednici ovih pčelarskih organizacija Radovan Stevanović, Velimir Živanović i Vladan Jakovljević.

Već decenijama traje uspješna saradnja pčelara Loznice, Zvornika i Brčkog, a ovom prilikom ona je i ozvaničena. Inicijator bratimljenja bio je agilni predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Zvornika Radovan Stevanović, koji nam je poslije potpisivanja Povelje rekao:

– Pčelari sa obje obale Drine tradicionalno uspješno sarađuju. Viđamo se na sajmovima i izložbama, razmjenjujemo iskustva, a nisu zanemarljivi ni kontakti koji imaju poslovnu dimenziju. Mnogo je zajedničkog u našem radu i to nas je opredijelilo da se bratimimo. Nadam se da će naša saradnja u narednom periodu biti još uspješnija.

Slično misli i Vladan Jakovljević, predsjednik Udruženja pčelara „Loznica“ iz Loznice:

– Sa radošću smo prihvatili inicijativu iz Zvornika. Mi smo veoma često prisutni u Bosni na sajmovima i izložbama, gde dobijamo vrijedna priznanja. Ovo je prilika da proširimo prekograničnu saradnju, koja ima podršku međunarodnih organizacija i predpristupnih fondova. Pokušaćemo da pripremimo neke zajedničke projekte i da  s konkurišemo kod međunarodnih institucija.

A Velimir Živanović, predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ iz Brčkog,  nam je rekao:

– Nije naša saradnja od juče. Stari smo mi prijatelji. Bratimljenjem ćemo našu postojeću saradnju učvrstiti i proširiti. Poslije ovog svečanog čina sačinićemo program zajedničkih aktivnosti i angažovanja. Imamo ideja i s pravom se nadamo da će sve što budemo radili biti u funkciji jačanja pčelarskog sektora.

Domaćini iz Loznice su upoznali svoje prijatelje iz Brčkog i Zvornika da će ove godine prvi put organizovati regionalnu manifestaciju „Dani meda“ i pozvali ih da učestvuju na njoj.

Petar Ilić