www.spos.info

U Sloveniji je upravo, na sajtu Pčelarskog saveza Slovenije, objavljeno čije pogače za pčele sadrže visoke nivoe HMF-a. To su pogače iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Grčke.

Kao što znate, pre nekoliko dana je objavljena ova informacija, a sada su objavljeni i rezultati analize pogača različitih proizvođača, a tabelu možete pogledati i u njoj videti koji su proizvođači u pitanju.

Uprava za bezbednu hranu, veterinarstvo i zaštitu bilja Slovenije je sprovela poseban nadzor (uključujući i uzorkovanje) nad prisutnošću HMF-a u hrani za pčele. Rezultati ove redovne i zvanične državne kontrole uporedivi su sa internim rezultatima Pčelarskog saveza Slovenije.

Mišljenje koje je dao Nacionalni veterinarski institut Slovenije je da visoke količine HMF-a (hidroksimetilfurfurola), preko 40 mg/kg, predstavljaju veliki rizik za opstanak pčelinjih zajednica.

Otkrivanjem tih visokih vrednosti HMF-a, verovatno je otkriven još jedan od mogućih uzroka stradanja pčela, ali se naravno ne mogu svi gubici pčela pripisati HMF-u.

Nije suvišno ovom prilikom napomenuti, da veštačka hrana za pčele nikako ne sme dospeti u vrcani med, da im se hrana ne sme dodavati u prevelikim količinama već samo onoliko koliko je i kada je zaista neophodno, da se mora voditi računa da se ne prevešavaju ramovi iz plodišta u medište ako postoji bilo kakva sumnja da sadrže ostatke veštačke hrane, jer se oni nikako ne smeju naći u centrifugi. Takođe, mišljenje da pčele pogače ne prenose u saće, sasvim je pogrešno. Na priloženoj slici jasno možete videti da su pčele prenele u saće pogaču sa dodatim obezmašćenim mlekom u prahu, i da je to itekako prisutna pojava (mleko je dokaz, zbog obojenosti uskladištene hrane belom bojom, da su pčele zapravo pogaču prenele u saće, a da nisu unele nektar iz prirode i uskladištile ga).