Susreti pčelara, zabilježio Božo Kakuća

Grad domaćin

Pčelari Višegrada su još jedanput potvrdili svoj smisao za  gostoprimstvo. Oni su ugostili svoje prijatelje iz Lopara i Ugljevika, koji su im  doputovali u goste zajedničkim autobusom. U Rogatici su im se pridružili Milija Mališić, predsjednik Udruženja pčelara “Sat” iz Rogatice sa još jednim pčelarom iz udruženja na čijem je čelu.

Gosti iz Lopara i Ugljevika posjetili su prelijepi manastir Svetog Save na Gornjoj Lijesci, gdje ih je dočekao otac Simeon i kao dobar domaćin poslužio ih doručkom, pićem i kafom. Gosti su pored manastira razgledali i radionicu za mašinski vez, koja radi u sklopu ovom manastira.

Potom su pčelari iz Lopara i Ugljevika obišli čuvenu „Na Drini ćupriju” pa „Andrić grad” koji se gradi na ušću Rzava u Drinu, a odatle se uputili ka manastiru Dobrun. Iznad „Kustur polja” posjetili su pčelinjak uglednog višegradskog pčelara Božidara Sarića, gdje su degustirali „višegraski med” i medovaču, a potom su posjetili Dobrun i Draževinu. U čuvenom manastiru primio ih je otac Mihailo. Tu su od svog domaćina čuli prelijepu besjedu o istoriji ovog manastira i na kraju  obišli Karađorđev muzej.

Na mjestu zarobljavanja Dragoljuba Draže Mihajlovića gosti iz podmajevičkog kraja su obišli njegov spomenik i spomen crkvu posvećenu Svetom Nikolaju, njegovoj Krsnoj slavi, te spomenik njegovim pratiocima koji su izgubili život prilikom njegovog zarobljavanja. Besjedu o tragičnoj sudbini naroda ovog kraja održao je monah Serafim, koji je nedavno promovisao knjigu „Makarije” u kojoj su opisani posljednji dani Dobruna pred ulazak Turaka u ovaj kraj, u 15. vijeku. Ovaj izuzetni besjednik održao je nadahnutu besjedu o pčeli, kao veličanstvenom djelu Gospodnjem. Na povratku je uslijedila posjeta pčelinjaku Milenka Rakića u Vardištu.

Poslije ručka u Višegradu, gosti su se puni lijepih utisaka vratili kući. I gosti i domaćini su zajednički konstatovali da Višegrad ima idealne uslove za razvoj pčelarskog turizma, na čemu će se ubuduće u  sigurno više raditi.

Tokom boravka u višegradskom kraju pčelarima iz Lopara i Ugljevika bili su domaćini Dragica Kakuća, sekretar Udruženja pčelara „Višegrad” iz Višegrada, članovi Upravnog odbora ovog udruženja Božidar Sarić i Božo Kakuća te istaknuti pčelari Obrad Pecikoza i Milenko Rakić.