"Specijalno vozilo"

Aktuelne teme

"Specijalno vozilo"

Povlastice pri registraciji vozila za transport pčela na pašu su tema o kojoj pčelari Republike Srpske  raspravljaju godinama. O tome smo nedavno pisali na našem portalu na zahtjev jednog pčelara iz Banja Luke. Ali, diskusije vođene na nedavno održanoj sjednici Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u Banja Luci pokazale su da u vezi s tom materijom još uvijek ima nedoumica.

Prema onome što se ovom prilikom čulo, na terenu ima različitih pogleda na ovu materiju  u mnogo čemu pa i u pitanju nadležnosti. Da li je to pitanje koje se reguliše državnim ili entitetskim propisima? U članu 11. Zakona o pčelarstvu Republike Srpske kaže se „da se pčele mogu prevoziti  u prevoznim sredstvima na način da su izlazi na košnicama zatvoreni, odnosno da za vrijeme prevoza pčele ne mogu izlaziti”. U istom članu istog zakona se kaže da će ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijeti Pravilnik koji propisuje uslove i način prevoza pčela. Taj pravilnik do danas nije donijet. Ali, saobraćajni propisi su jedno, a seoba pčela na pašu kao pčelarsko zdravstveno i svako drugo pitanje je nešto drugo. Pčelare interesuje dokle će da plaćaju dažbine prilikom registracije vozila za transport pčela po punoj tarifi jer nema logike za tako nešto, s obzirom da su ta vozila samo manji dio godine u funkciji dok veći dio godine miruju u garažama, pod nastrešnicama, u šupama i sl.

Iznoseći svoja saznanja o ovoj materiji Radovan Stevanović, predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem” iz Zvornika je na sjednici Skupštine u Banja Luci rekao da sva vozila za transport pčela imaju status specijalnog vozila, odnosno da nisu vozila u saobraćaju nego da predstavljaju poljoprivredne mašine i opremu. Po njegovim saznanjima, takva vozila moraju biti atestirana kao specijalna vozila za transport pčela. On je sve svoje pčele podigao na prikolice, koje sada predstavljaju radna vozila.

Učestujući u raspravi Marko Jović iz Lopara je iznio informaciju da se status specijalnog vozila može steći samo pod uslovom da se u saobraćajnoj dozvoli upiše da konkretno vozilo služi „za transport živih pčela”.

Imajući u vidu da postoji dvostruko regulisanje registracije ovih vozila čuo se prijedlog pčelara iz Dervente da se postavi poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako bi se dobila zvanična tumačenja i prestala tumaranja po ovoj za pčelare veoma važnoj materiji.