Dr Zoran Stanimirović

Struka i nauka među pčelarima

Dr Zoran Stanimirović

Odgovor na pitanje iz naslova pokušao je dati prof. dr Zoran Stanimirović, šef Katedre za biologiju Fakulteta za veterinarsku medicinu Univerziteta u Beogradu. On je u nedjelju 07. aprila o. g. u velikoj Sali Centra za kulturu u Bijeljini održao veoma interesantno predavanje pčelarima iz Bijeljine, Brčkog, Tuzle, Loznice, Ugljevika, Lopara i Zvornika. Organizator je bila firma “Med impeks” iz Zabrđa kod Ugljevika, vlasnika Gavre Stjepanovića, koja i na ovaj način pomaže edukaciju pčelara.

Govoreći o nestanku pčela na svim meridijanima prof. dr Zoran Stanimirović je istakao globalne pojave u prirodi, među kojima su najznačajnije klimatske, i njihov uticaj na floru i faunu pa i pčele. Ipak, po njegovom mišljenju, stanje ne treba shvatiit kao akoliptično, pčelarstvo ima perspektivu, ali šansa za oporavak pčelarstva je uslovljena ponašanjem čovjeka prema pčelama i prirodi. Nabrajajući faktore koji utiču na nestanak pčela ugledni univerzitetski profesor iz Beograda je na prvo mjesto stavio nedostatak kvalitetne hrane za pčele, a potom slijede: varoa, nozema, promjene u atmosferi, bakterijske i virusne infekcije i na kraju menadžment.

– Zbog globalnih klimatskih promjena već smo izgubili neke medonosne biljke, a druge su smanjile količinu nektara. Bagrem sve manje medi, a suncokret je veoma često tretiran hemijskim preparatima koji su pogubni za pčele. Pčelari moraju da dobro procjene koliko pčelinjih proizvoda mogu da iznesu iz košnica za sebe, a koliko treba da ostane za pčele. Nismo li često sebični, ne zakidamo li previše naše pčele? Najčešće nam stradaju jaka društva, a to je zato što njih najviše zakidamo – smatra prof. dr Stanimirović.

O virusnim bolestima, kao tihom neprijatelju pčela,  govorio je Predrag Simeunović sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu. Po njemu, najbolji lijek za njih je, prevencija. Od ukupno 22 virusne bolesti on je opširnije govorio o sedam najrasprostranjenijih s tim što je na prvo mjesto stavio virus deformisanih krila, bolest koja je najzastupljenija na našim prostorima. Dosta riječi je bilo o mješinastom leglu, hroničnoj i akutnoj paralizi, izraelskom i kavkaskom virusu te crnim matičnjacima.

Na kraju, pčelarima se obratio i akademik dr Milan Marinković iz Zenice. On je poseban akcenat stavio na stres pčela.

Pčelari koji su prisustvovali ovom predavanju bili su u prilici da vide dio proizvodnog asortimana firme „Med impeks” iz Zabrđa kod Ugljevika, a upoznali su se i sa preparatom „Beewell aminoplus” koji predstavlja kombinaciju vitamina, aminokisleina… a koristan je za podizanje imuniteta pčela, veću plodnost matica, bržu zamjenu zimskih pčela proljećnim, poboljšanje živosti pčela kao i unosa sa paše i dr.