Saradnja pčelarskih udruženja

Tri predsjednika

U srijedu 17. aprila  u Sali Skupštine opštine Loznica upriličiće se svečanost povodom  potpisivanja Povelja o bratimljenju pčelarskih udruženja „Bagrem” iz Zvornika, „Matica” iz Brčkog i „Loznica” iz istoimenog grada. Uspješna saradnja pčelara ova tri grada traje već decenijama i sada je donijeta odluka da se ona ozvaniči svečanim činom bratimljenja.  Inicijator za ovu lijepu ideju bio je Radovan Stevanović, predsjednik Udruženja pčelara “Bagrem” iz Zvornika.

– Saradnja između pčelara sa obje obale Drine traje decenijama i prenosi se s koljena na koljeno. Lozničani i mi Zvorničani redovno izlažemo, i zašto ne reći osvajamo priznanja, na  Sajmu pčelarstva u Brčkom, koji ima stogodišnju tradiciju. Tako smo i sa Brčacima uspostavili uspješnu saradnju. Na nedavno održanoj sjednici Skupštine našeg udruženja u Zvorniku donijeli smo odluku o bratimljenju i dogovorili se da potpisivanje Povelje bude organizovano u Loznici. Naši prijatelji iz grada na desnoj obali Drine nisu dugo čekali i, eto, već su zakazali svečano potpisivanje ovog dokumenta. S pravom se nadam da će naša saradnja u narednom periodu biti još uspješnija – riječi su Radovana Stevanovića.

O saradnji i bratimljenju Vladan Jakovljević, predsjednik Udruženja pčelara „Loznica”, nam je rekao:

– Naša prekogranična saradnja i stalno prisustvo u Bosni na sajmovima i izložbama, te raznim drugim pčelarskim skupovima,  traje mnogo dugo vremena. Veliki je broj pčelara koji su se upoznali i sprijateljili. Uspostavljeni su najrazličitiji vidovi saradnje među pojedinicma, ali i međe udruženjima. Od potpisivanja Povelje očekujem da će to biti novi impuls za obogaćivanje i učvršćivanje naše saradnje.

A predsjednik Udruženja pčelara „Matica” iz Brčkog Veljko Živanović kaže:

– Sa radošću i zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu Radovana Stevanovića, predsjednika Udruženja pčelara „Barem” iz Zvornika, da se bratimimo sa pčelarima iz Loznice i Zvornika. Već dugo vremna uspješno sarađujemo i ovo je samo potvrda te naše saradnje. Međutim, ta naša saradnja će, nadam se, imati i ekonomsku dimenziju. Prekogranična saradnja ima podršku  određenih finansijskih institucija i nevladinog sektora tako da ćemo vjerovatno biti u mogućnosti da zajednički konkurišemo za neka sredstva, koja bi nam dobro došla za pospješivanje razvoja pčelarskog sektora na našim prostorima.