Banja Luka

Najavljena velika pčelarska manifestacija u Banja Luci

Banja Luka

Banja Luka će biti „medena prijestonica” najvjerovatnije 2. i 3. novembra 2013. godine. U tom terminu u gradu na Vrbasu treba da se održi Međunarodni skup pčelara i sajamska manifestacija, takođe, sa međunarodnim učešćem. Ovo je na sjednici Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u Banja Luci najavio mr Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza, govoreći o Programu rada u ovoj godini. Po njegovim riječima na taj veliki pčelarski događaj trebali bi da doputuju gospodin Gilles Ratia, predsjednik Apimondije, Philip McCabe, predsjednik Komisije Apimondije za Evropu i mnogi drugi zvaničnici Svjetske pčelarske organizacije te čelnici pčelarskih asocijajcija iz regiona i drugih evropskih zemalja.

O ovoj inicijativi Saveza udruženja pčelara Republike Srpske pohvalno se izrazio i Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu u Skupštini Grada Banja Luka. On je istakao da će Grad dati podršku ovom pčelarskom događaju i sajamskoj manifestaciji nadajući se da će Banja Luka još jedanput pokazati svoje tradicionalno gostoprimstvo i sposobnost da organizuje i najveće međunarodne događaje.

Iako ovom prilikom nije bilo riječi o sadržajima manifestacije, jer će dogovori o njenom profilu tek uslijediti, vjeruje se da će “na stolu” da se nađu brojna aktuelna pitanja iz oblasti pčelarstva, pogotovu ona naučna i stručna kojima će se baviti i Kongres Apimondije u Kijevu. Pčelarski “samit” u Banja Luci će biti velika prilika za pčelare Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da “na svom terenu” vide i čuju mnogo čega što ih ne može ostaviti ravnodušnim.