IPARD

Iz Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

IPARD

U Sarajevu je oranizovana desetodnevna obuka za IPARD, EU fondove, a organizator je bio USAID – SIDA kroz projekat Farma.U radu ove radionice učestvovao je i mr Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Cilj ovog projekta bio je da se polaznici upoznaju sa programima fondova Evropske unije koji će biti dostupni za Bosnu i Hercegovinu u narednom vremenskom periodu. Projekti Evropske unije će nuditi značajna novčana sredstva poljoprivrednom sektoru. Postojaće, takođe, strogi kriterijumi za odobravanje projekata, ali kvalitetno pripremljeni projekti, sa zdravim osnovama će imati prolaz kod komisija Evropske unije i agencija za agrarna plaćanja.

PODRŠKA RAZVOJU TURISTIČKIH KORIDORA

Japanska međunarodna agencija JICA i regionalna razvojna agencija (REDAH) organizovale su u Trebinju jednodnevni seminar na temu “Izgradnja međunarodnog turističkog koridora kroz Hercegovinu”.

Učestvujući u radu ove radionice mr Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, prezentirao je aktivnosti Saveza tako da se delegacija iz Japana upoznala sa pčelarskim potencijalima na području Republike Srpske.

– Sigurni smo da  području Republike Srpske ima idealne uslove za razvoj pčelarskog turizma. Delegaciji iz Japana smo poklonili DVD film o pčelarstvu Republike Srpske na kojem se jasno može vidjeti sa kojim potencijalima raspolažemo. Japan je veliki potrošač meda i drugih pčelinjih proizvoda, što u narednom vremsnkom periodu može biti dobra prilika da se sa kvalitetnim proizvodima sektor pčelarstva Republike Srpske promoviše na japanskom tržištu – riječi su mr Radivoja Maksimovića.