Miljanić i Maksimović

Međunarodna saradnja

Miljanić i Maksimović

Savez udruženja pčelara Republike Srpske ima dobre odnose sa pčelarskim organizacijama u okruženju. Posebno uspješna saradnja uspostavljena je sa Savezom pčelara Crne Gore. Nedavno je Delegacija ovog saveza na čelu sa predsjednikom Radulom Miljanićem posjetila Trebinje, a istovremeno je u najjužnijem gradu Republike Srpske boravila i Delegacija Kineske ambasade u Podgorici, koju je predvodila zamjenik ambasadora gospođa Vang Jan Mej. Domaćin delegacije Kineske ambasade i rukovodstva pčelara Crne Gore bio je mr Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udurženja pčelara Republike Srpske. U razgovorima koji su ovom prilikom vođeni u Trebinju učestvovao je i Obrad Ninković, predsjednik Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske i nekoliko lokalnih pčelara.

Cilj sastanka „na vrhu” pčelarskih saveza Crne Gore i Republike Srpske bio je sagledavanje mogućnosti zajedničkog učešće na efikasnijem korišćenju fondova Evropske unije, prekogranična saradnja i drugi projekti , koji imaju za cilj unapređenje pčelarskog sektora Crne Gore i Republike Srpske. Svakako treba naglasiti da Savez pčelara Crne Gore ima uspješnu saradnju sa Ambasadom Kine u Podgorici i da postoji dobra volja da i Savez udruženja pčelara Republike Srpske bude uključen u tu saradnju. Podsjetimo se, predsjednik Saveza udurženja pčelara Republike Srpske mr Radivoje Maksimović je pomogao rukovodstvu Saveza pčelara Crne Gore da se učlanu u Apimondiu – Svjetsku pčelarsku asocijajiciju, što je ozvaničeno na posljednjem kongresu Apimondie u Buenos Airesu 2011. godine.

Kina je najveći izvoznik meda u svijetu. Međutim, ova višemilionska zemlja ima brz ekonomski razvoj sa  povećanjem  broja bogatih ljudi. Predviđanja svjetskih pčelarskih eksperata su da bi Kina mogla u skorije vrijeme postati veliki uvoznik meda. Imajući u vidu da med koji se proizvodi u Republici Srpskoj ima svoje specifičnosti, realno je očekivati da će kupci iz Kine pokazati interes za naše pčelarske proizvode, tako da u godinama koje dolaze nismo bez šansi na ogromnom kineskom tržištu.