Konstruktivna diskusija

Delegacija IFAD-a u posjeti pčelarima Gornjeg Podrinja

Konstruktivna diskusija

U okviru posjete Bosni i Hercegovini zvanična delegacija IFAD-a – Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede sa sjedištem u Rimu, posjetila je nekoliko opština Gornje-drinske regije. U žiži interesovanja gostiju iz Italije bilo je i pčelarstvo. U Višegradu su posjetili poslovni prostor Udruženja pčelara “Višegrad”, a potom je u Etno restoranu “Kruna” održan zajednički radni sastanak sa predstavnicima udruženja pčelara i udruženja voćara.

Pored predstavnika Udruženja pčelara “Višegrad” u radu ovog skupa učestvovali su mr Radivoje Maksimović, predsjednik saveza udruženja pčelara Republike Srpske, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na čelu sa Draganom Vučkovićem, te Neđo Savić, šef kabineta načelnika opštine Višegrad, Marica Jovanović, poljoprivredni inspektor i dr.

Predstavnici višegradskih pčelara upoznali su goste sa dosadašnjim radom, postignutim rezultatima te planovima za naredni period. Ovom prilikom prezentirane su i aktivnosti Udruženja voćara iz Višegrada, koje u ovoj opštini djeluje u posljednje dvije godine.

Gosti iz Rima nisu krili zadovoljstvo stepenom organizovanja višegradskog udruženja pčelara, postignutim rezultatima te planiranim aktivnostima.

Delegacija IFAD-a je obišla znamenitosti grada na obali Drine. Sasvim razumljivo, najveće interesovanje pokazali su za čuvenu Ćupriju na Drini te Andrićgrad, čija je izgradnja u toku. Boravili su i u “Vilinoj vlasi”,  banji nadaleko poznatoj po ljekovitosti.

Poslije Višegrada gosti iz Rima su posjetili i Rudo.

Tekst i snimci (za krupniji prikaz kliknite na fotografiju): Božo Kakuća