Ukrajina

U susret 43. međunarodnom kongresu Apimondije

Ukrajina

Ukrajina, jedna od najvećih zemalja Evrope, biće koncem septembra i početkom oktobra domaćin najvećeg pčelarskog “samita” – kongresa Apimondije. To je jedna od država koje su nastale raspadom bivšeg SSSR, zapljuskuju je dva mora – Crno i Azovsko, a graniči se sa sedam država – Rusijom, Bjelorusijom, Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Moldavijom. Klimatski uslovi su veoma povoljni za razvoj poljoprivrede, pa i pčelarstva. U ovoj zemlji flora je veoma raznovrsna i ima tridesetak hiljada raznih biljaka, od kojih su mnoge medonosne.

Pčelarstvo Ukrajine ima viševjekovnu tradiciju. Prije hiljadu godina med i vosak su bili glavni izvozni proizvodi i predstavljali su značajan faktor privrednog razvoja. Zanimljiv je podatak da je u prvom zakoniku “Russka Pravda” posvećena posebna pažnja pčelarstvu, čak sedam poglavlja.

Ova zemlja je dala pčelarstvu jedno izuzetno veliko ime – Petar Prokopovič. Rođen je 1775, a umro 1850. godine. Početkom 1814. godine ovaj ukrajinski pčelar i naučnik konstruisao je prvu košnicu sa pokrenim ramom, što je predstavljalo revoluciju u pčelarstvu. On je otvorio prvu svjetsku školu pčelarstva (u Baturinu 1827. god.) i u njoj svojim sredstvima finansirao obrazovanje siromašnih seljaka, koji su se opredijelili za pčelarstvo. Imao je pčelinjak sa više od 1500 košnica.

U Ukrajini su autohtone tri rase pčela: karpatska, ukrajinska stepska i polissia. Naučnici su uveliko angažovani na proučavanju ekonomske dimenzije isplativosti i ekološke vrijednosti ovih pčelinjih vrsta. Oni razvijaju teoretska načela o autohtonim pčelama u Ukrajini, unapređuju autohtone vrste i razvijaju nove skupine pčelinjih vrsta, tipova i linija pomoću efikasnih metoda selekcije.

Pčelarski sektor u Ukrajini zapošljava čak 400.000 hiljada lica. Broj pčelarskih domaćinstava je veći od 3,5 miliona, a prosječna godišnja proizvodnja meda je oko 75.000 tona tako da je „evropska zemlja meda” peta „medena” velesila u svijetu. Ispred nje su Kina, Indija, Argentina i SAD. Pored meda ova zemlja se afirmisala po proizvodnji svih drugih pčelinjih proizvoda: matične mliječi, polena, propolisa, voska i pčelinjeg otrova. Razvijen je selekcijski rad i proizvodnja matica, posebno karpatske pčele.

Da su Ukrajinci na najbolji mogući način iskoristili prirodne pogodnosti za razvoj pčelarstva potvrđuju i brojna međunarodna priznanja. Tako je na 40. kongresu Apimondije u Melburnu ova zemlja u kategoriji „trgovački med” dobila službnu titulu „najbolji med na svijetu” za med od bijelog bagrema. Te godine u konkurenciji 100 zemalja Ukrajina je osvojila najviše priznanja pa i titulu „kraljica meda”. Ova zemlja ima i jedan od najpoznatijih muzeja pčelarstva u svijetu.

I još jedan podatak, vrijedan pažnje – predsjednik ove zemlje Viktor Juščenko je aktivan pčelar.

Sve su ovo činjenice i podaci koji govore da je domaćinska uloga predstojećeg kongresa Apimondije dospjela pravoj pčelarskoj zemlji.