Foto spos.info

Februar na pčelinjaku

Foto spos.info

Dosta krpelja ugine u toku zime i padne sa otpacima medenih poklopaca i mrtvim pčelama na podnjaču. Ako se ovi otpaci sakupe i pregledaju, lako se može utvrditi prisustvo parazita. Poturanjem uložaka od papira ili kartona, olakšava se sakupljanje materijala za pretragu. Ispiranjem ovih otpadaka 98-procentnim alkoholom, pa onda 50-procentnim odvojiće se mrtvi krpelji. Slični rezultati se mogu dobiti korišćenjem rastvora deterdženata u vodi, što je jevtinije i jednostavnije.

Otklapanjem ćelija sa leglom i izvlačenjem larvi i lutki pomoću pincete, mogu se lako uočiti odrasli paraziti. Za ovakav pregled posebno su pogodne radiličke lutke stare 16-17 dana i trutovske 18-20 dana. Prilikom izvlačenja larvi i lutki iz ćelija, krpelji mogu ostati na zidovima ćelije pa zbog toga treba osvijetliti unutrašnjost ćelije. Ovakav način dijagnoze zahtijeva previše vremena,  jer, da bi se urvrdila jednoprocentna zaraza, treba otvoriti 450 ćelija, za šta bi, prema njimačkim mjerenjima, trebalo dva časa. Prema našem iskustvu, otklapanje 100 ćelija sa leglom u određenim vremenskim razmacima daje dosta pouzdanu sliku inteziteta zaraženosti.

Za masovniji i brži pregled trutovskog legla može se iskoristiti viljuška za otvaranje medenih poklopaca. Pošto su poklopljene ćelije trutovskog legla izbočene sa igličastom viljuškom može se uspješno izvući i u isti mah veliki broj trutovskih lutki. Krpelj najradije parazitira u trutovskom leglu, koje se najčešće nalazi na ivicama satova u pčelinjem gnijezdu. Zbog toga je i najefikasniji pregled toga legla.

Riječ-dvije o pregledu uzoraka odraslih pčela. Ako se uzme 200 do 250 odraslih pčela, najbolje sa otvorenog legla, jer se najveći procenat varoe nalazi na mladim pčelama pa se potope u vodu sa deterdžentom, krpelji će se izdvojiti i pasti na dno posude, dok će mrtve pčele plivati po površini. Pošto se pčele u rastvoru dobro promućkaju nekoliko puta, mrtve pčele se odvoje pomoću sita. Isto tako možemo koristiti manju količinu etera za otkrivanje prisustva krpelja na odraslim pčelama. Eter ili vata natoljena ovom hemikalijom, stavlja se u staklenu posudu, u koju stresemo određen broj pčela. Krpelji će se odmah odvojiti i ostati na zidu staklene tegle, a ako se pčele brzo izlože vazduhu, neće uginuti već ih možemo pustiti da se vrate u košnicu.

Ukratko:

 • obezbijediti mir na pčelinjaku;
 • ne dozvoliti zamrzavanje snijega na letu;
 • kontrolisati zdravstveno stanje pčela;
 • procjenjivati jačinu društva na osnovu izleta pčela na lijepom i toplom danu;
 • nipošto ne otvarati košnice iz čiste radoznalosti;
 • pomoći pčelama bez hrane;
 • spriječiti pojavu grabeži;
 • očistiti podnjače i dezinfikovati je;
 • uginule pčele i prljavštinu spaliti;
 • zamijeniti ovlaženi utopljavajući materijal;
 • društvu sa trutovima zamijeniti maticu ili ga pripojiti.