Apimondia 2013.

U susret 43. međunarodnom kongresu Apimondije u Kijevu

Apimondia 2013.

Glavni grad Ukrajine Kijev biće od 29. septembra do 04. oktobra ove godine domaćin 43. međunarodnog kongresa Apimondije – Svjetske pčelarske organizacije. Pozivi učesnicima su poslati, pripreme uveliko teku. Savez udruženja pčelara Republike Srpske je već nekoliko godina punopravni član Apimondije i s pravom se treba nadati da će imati svog/svoje  predstavnika/ke na najvećem pčelarskom skupu na svijetu.

Tokom kongresa Apimondije 2013. godine oržaće se više naučnih skupova pod zajedničkim nazivom „Pčelarstvo i globalni izazovi”. Očigledno je da pčelarstvo prolazi kroz izuzetno težak period svog razvoja i da na mnogim meridijanima trpi strahovite gubitke. Pčelarska nauka u globalizovanom svijetu pokušava dati odgovore i iznaći rješenja za brojne probleme. Stiče se utisak da ih poodavna nije bilo više.  Pohlepa za brzom zaradom uništava biodiverzitet, ekološke vrijednosti, klimu i mnogo čega drugoga tako da današnja generacija mora da razmišlja i o  generacijama koje tek treba da dođu. Očekuje se da će Kongres u Kijevu zatražiti podršku Ujedinjenih nacija za brojna pitanja koja će se naći pred delegatima iz cijelog svijeta.

Akutna su pitanja vezana za ekonomiju pčelarenja, zatim pitanja koja se odnose na biologiju pčela, njihovu zdravstvenu zaštitu, oprašivanje i medonosnu floru, tehnologiju pčelarenja i njen uticaj na kvalitet pčelinjih proizvoda, a u Kijevu se neće moći da zaobiđu ni teme iz apiterapije i uticaj pčelarskog sektora na ruralni razvoj.