Paziti se prehlade

Nezarazne bolesti pčela

Paziti se prehlade

Proljeće na našim prostorima često zna biti veoma varljivo. Sunce ogrije i kada svi misle, pa i pčelari, da je proljeće uveliko stiglo, odjednom temperature padne i počne padati snijeg “na behar, na voće”. Sve se to događa “kad mu vrijeme nije”  – u aprilu pa čak i  maju.

Prehlađeno leglo ili zazeb legla nastaje na leglu ako se ono nedovoljno zagrijeva ili se naglo izloži hladnoći. Javlja se najčešće u proljeće kada iznenada zahladni pa pčele moraju da obrazuju klube. U sredini klubeta leglo je pokriveno pčelama i dobro se zagrijeva. Međutim, izvan klubeta, gdje nema pčela, larve su izložene hladnoći i uginjavaju. Uginulo leglo je po pravilu bez mirisa. Kad se pogleda ram, u sredini se vidi nepromijenjeno i dobro razvijeno leglo, a na krajevima uginule larve. Do prehlađenog legla dolazi se onda kada strada veliki broj pčela. Mali broj njih ne može dovoljno da hrani i zagrijeva leglo pa ono zbog toga strada.

Prilikom razvoja jajašca, niske temperature djeluju štetnije ukoliko je jaje starije jer je razvoj embriona u njemu dalje napredovao, dok kod ličinke djeluje štetnije što je leglo mlađe. Znači, najugroženije je mlado nepokriveno leglo. Ako je temperaura između 18 i 20 stepeni Celzijusa ličinke počinju uginjavati poslije dva dana. Kada je temperatura oko 26 stepeni Celzijusa najveći dio legla uginuće već u stadijumu ličinke, a mali broj kukuljica koje su se uspjele zaviti imaće zakržljale dijelove tijela. Na 28 do 30 stepeni Celzijusa leglo će se razviti, ali pojedini dijelovi tijela izleženih pčela biće zakržljali. Ukoliko dođe samo do manjeg pada temperature – do 32 stepena Celzijusa, leglo će se normalno razviti. Ipak, i takve promjene izazivaju usporeni razvoj čitavog legla. Kolike će biti negativne posljedica hladnoće, zavisi o  stepenu i dužini trajanja.

Ukoliko pehlađeno leglo nije posljedica neke druge bolesti kao npr. nozemoze, američke truleži, čim otopli stanje se u pčelinjem društvu normalizuje. Da bi se opravak ubrzao preporučuje se sužavanje plodišta i prihranjivanje.

No,  ako dođe do prehlade matice, tada mogu ugibati spermije matice, koje se saviju ukrug i nisu više ispružene pa jajovodi postanu neprohodni ili može doći do poremaćaja u radu žlijezda koje hrane sjemenske stanice u sjemenskom mjehuru. Događa se i to, da dođe do ugibanja zametka matice koji se stisne i osuši, ali njega pčele  uklone iz matičnjaka.