Marko Jović

Savjeti uglednog pčelara iz podmajevičkog kraja

Marko Jović

Nije mali broj pčelara koji pripremaju najrazličitije ljekovite preparate na bazi pčelinjih proizvoda. U tome se uspješno ogledao i ugledni pčelar Marko Jović iz sela Tobuta kod Lopara.  Od njega smo dobili savjete o pripremanju dva efikasna preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

Prvi je neka vrsta “eliksira života” i veoma jednostavno se priprema. To je smješa polena i jogurta. Jedna supena kašika polena stavi se uveče u čašu jogurta, ta smješa prenoći i ujutro se popije na tašte. Ovaj „eliksir” jača imuni sistem i popravlja opšte zdravstveno stanje.

Drugi peparat, koji priprema ovaj pčelar, predstavlja smješu u koju se stavlja: jedan kilogram meda, osam grama matične mliječi, 100 grama polena, 10 grama mljevenog propolisa i 20 grama cimeta.

– Sve se to izmiješa drvenom kašikom. Uzima se drvenom kašikom i to jedanput na dan na tašte. To je odličan prirodni antibiotik. Ko koristi ovaj preparat ne treba da se boji gripa. Popravlja krvnu sliku i skida masnoće u krvi. Može se davati i djeci, ali samo starijoj od dvije godine – savjetuje Marko Jović.