Snijeg pade...

Zimski san

Snijeg pade...

Januar je najvažniji mjesec za prezimljavanje pčela. Aktivnosti u košnici su svedene na minimum. Najneophodnije što se u ovom mjesecu treba pružiti pčelama je mir, jer svako uznemiravanje dovodi do stresa zajednice. To najčešće ima za posljedicu prekomjerno uzimanje hrane (svako uzimanje preko jednog kilograma po društvu) i skraćivanje života cijele zajednice. Pčelarima ipak nije cilj da pčele samo prežive nego je imperativ da društvo ostene zdravo i da se brzo umnoži tokom proljeća, što je preduslov za visoku i ranu produktivnost tokom maja i nastupajuće pašne sezone. Slično je i u februaru.

Uz neophodan mir, pčelar mora obezbijediti i zaklon od jakih i hladnih zimskih vjetrova. Takođe, neophodno je zajednice udaljiti od prometnih saobraćajnica, domaćih i divljih životinja i svih drugih štetočina.

Nije poželjno ni preporučljivo utopljavati košnice jer je poznato da na smrtnost pčela tokom zime najveći uticaj imaju bolest i glad, a da je broj uginulih od zime minimalan. Pčele su tokom zimskih mjeseci postavile med oko legla koji im, osim kao hrana, služi i kao toplotni izolator. Ako već ima nekog utopljivog materijala provjeriti da li je suv i u slučaju potrebe zamijeniti suvim. Utopljavanje inače može da predstavlja korisnu mjeru ne direkntno za pčele, već prije svega za sprečavanje kondenzacije. Oni pčelari koji imaju podnjače sa žičanom mrežom mogu ih slobodno i dalje držati otvorene da ne bi podsticali razvoj legla.

Potrebno je očistiti ulaz na letu od mrtvih pčela. Idealno bi bilo uzeti uzorak od nekoliko desetina mrtvih pčela i to iz nekoliko košnica, staviti ih u papirnu kesicu i odnijeti u neki centar za dijagnostiku radi provjere zaraženosti nekom bolesti, prije svega nozemozom. U slučaju pojave bolesti treba sprovesti sve potrebne mjere u cilju eliminisanja utvrđenog oboljenja.

Pčele su u ovom mjesecu manje aktivne, ali ne i pčelari. Oni sele u radionicu gdje ima mnogo posla.