Kis Veldkamp i Krist Smikens

Iz Ugljevika, Tekst i snimci: Р. ЈЕЛИЋ

Kis Veldkamp i Krist Smikens

Предсједник Савеза пчелара Републике Српске Радивоје Максимовић изјавио је да би до марта наредне године могли бити створени услови за извоз нашег меда, у чији су се квалитет могли увјерити веома захтјевни потрошачи у земљама Европске уније.

На стручном предавању за стотињак пчелара и воћара регије Семберија и Мајевица, које су заједнички организаволи Савез и  Удружење угљевичких пчелара ,,Мајевичка кошница”, Максимовић је изјавио да лагано нестају све досадашње баријере за извоз меда.

– До прољећа би требало да буде завршена акредитација лабораторија као што је Ветеринарски Институт Репубике Српске ,,Dr Васо Бутозан” и Завод за заштиту здравља РС у Бањалуци, истакао је Максимовић у изјави за медије.

До тада би требало, додао је, израдити мониторинг план резидуа у намiрницама док би пчеларска удружења требало да имају добро организоване базе података, како би се надгледао процес производње од кошнице до пунионице .

– По завршетку овог обимног и вишеструко значајног посла добиће се права слика о пчеларском сектору Републике Српске, истакао је Максимовић.

Као велику предност домаћег меда он је истакао цијену и квалитет ове намјернице која се користи као храна и лијек.

– Скоро да нигдје нема као у Републици Српској и БиХ  да се за десет  до 19 марака добије килограм тако квалитетног меда, истакао је Максимовић додајући да су се и Хоlандски стручњаци увјерили у квалитет ове намiрнице.

Oво је потврдио и стручњак из Савеза пчелара Холандије Кис Велдкамп који каже да су прошле године у Краљевину однијели узорке меда са ових простора и да су били веома задовољни.

–  Од 22 узорка које смо узели од овдашњих произвођача и са различитих мјеста, па чак и мед из ресторана и кафе-барова који се користи уз чај, 20 је било сто постотно квалитетно, појаснио је Велдкамп.

Његов колега Крист Смикенс говорио је на предавању пчеларима и воћарима регије Семберије и Мајевице, које је одржано у угљевичком Центру за културу, о значају пчела у опрашивању.

– Пчелари и воћари треба да буду најбољи пријатељи јер једни без других  не могу, истакао је Смикенс и појаснио да су ове године лошу воћарску сезону у Холандији умногоме спасле пчеле.

Воћњаци, додао је, у којима су у вријеме цвјетања биле смјештене кошнице са пчелама имали су за трећину већи род него они без пчела.

– Зато су воћари плаћали 20 евра седмично пчеларима за сваку кошницу у вријеме цвјетања воћа, које траје око три седмице, истакао је Смикенс додајући да зато воћари морају да воде бригу о правилној употреби хемије у вријеме цвјетања док су пчеле у улози опрашивача.

Posjetioci predavanja u Ugljevičkom Centru za kulturu

Предсједник угљевичког Удружења воћара ,,Еко-воће”, Тутњевац, Дарко Милошевић каже да у Угљевику, општини у којој је на око двије хиљада хектара засађено 800 хиљада воћки, углавном шљиве, одавно није било помора пчела захваљујући сталној едукацији воћара.

– Раније је било проблема, али од прије четири године од када су се воћари удружили имали смо више од 20 савјетовања на којим смо  често  истицали питања употребе хемије у право вријеме и на прави начин, каже Милошевић.

Он каже да му је драго што су Холанђани дошли да пренесу своја искуства овдје како би имали успјешнију производњу воћа и меда.

– Тамо изнајмљују своје кошнице воћарима и мислим да таква идеја може да заживи и код нас јер би тако воћари више водили рачуна о пчелама док би корист била обострана, рекао је Милошевић и додао да ће ускоро организовати састанак воћара и пчелара на којем би се утврдила заједничка производна стратегија.