Božo Kakuća

Sa lica mjesta

Božo Kakuća

U Čajniču je u organizaciji Saveza udruženja pčelara Republike Srpske počela škola pčelarstva za Gornjedrinsku regiju. Prijavilo se ukupno 23 kandidata  i to 17 iz Čajniča i po tri iz Foče i Višegrada. Međutim, prisustvo predavanjima je nešto slabije od broja prijavljnih polaznika škole pčelarstva.

U prva tri dana predavanja dva dana se radilo sa mentorom Božom Kakućom, uglednim pčelarom i članom Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, a jedan dan predavač je bila mr Violeta Santrač iz Veterinarskog institute “Dr Vaso Butozan” iz Banja Luke.

Polaznici škole pčelarstva upoznali su se sa: biologijom pčela, perspektivom razvoja pčelarstva Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa osvrtom na stanje u bližem i širem okruženjem te stanjem na tržištu pčelinjih proizvoda. Realizovana je i jedna tema o pčelarskom turizmu na bazi iskustava sa studijskog putovanja u Sloveniju. Obrađene su, takođe, teme vezane za pčelarsku opremu i njeno korišćenje i tehnologiju pčelarenja na iskustvima vrsnog pčelara Bože Kakuće.

Polaznici

Pažnju polaznika škole privukla su i predavanja mr Violete Santrač koja je govorila o bolestima pčela i metodama liječenja. U nastavku rada škole pčelarstva  planirane su teme koje će realizovati mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci.

Kako nas je informisao Božo Kakuća, Čajniče je malo mjesto u istočnom dijelu Republike Srpske sa preskromnim privrednim kapacitetima. U ovom kraju stočarstvo, a posebno pčelarstvo, imaju šansu za razvoj.