Ukusno i zdravo

Najbolje ujutro

Ukusno i zdravo

Uopšteno uzeto med je za djecu idealna osnovna i ljekovita hrana. S obzirom da je lako probavljiv i sladak, malo je djece koja ga ne prihvataju. Najbolje ga je davati ujutro, a to se može činiti na razne načine – mazanjem na hljeb u kombinaciji sa maslacom, čime se dječijem organizmu daje pravi melem za razvoj, a veoma su korisni i razni napici zaslađeni medom (čajevi od ljekovitog bilja, mlijeko, voćni sokovi ili medena limunada).

Postoje i drugi načini uzimanja meda. Tako dr Marta Černeljc, dječiji ljekar iz Maribora, preporučuje kašu od jabuka i meda.

– Kaša od jabuka kojoj smo dodavali pčelinji med bila je takva da je u svom sastavu imala iscijeđene i osušene aromatične jabuke, a kasnije joj je dodavan pčelinji med. Mislim da je dovoljno ako kažem da su sve analize do danas pokazale da nije bilo nikakvih poremećaja u varenju kad su djeca hranjena ovakvom kašom – tvrdi dr Marta Černeljc.

Brojna istraživanja vršena u ishrani djece pokazala su  da su djeca koja su konzumirala med imala brži napredak u razvoju, težini i visini u odnosu na djecu koja nisu jela med. Dnevna doza zavisi od uzrasta i težine djeteta. Preporučuje se jedan do dva grama meda po kilogramu tjelesne težine u tri ili više obroka. S obzirom da popravlja krvnu sliku, preporučuje se tamniji med, koji je bogatiji mineralima. Međutim, za djecu kod koje je cilj da se poboljša varenje, preporučuje se svijetli med. Jer, dodavanjem fruktoze poboljšava se ishrana svih ćelija u dječijem organizmu.