Druženje

Ugljevički pčelari pred zimu, pripremio i fotografisao: Rade Jelić

Druženje

Угљевички пчелари, чланови    Udruženja   ,,Мајевичка кошница”, искористили су лијепо вријеме протеклог викенда за дружење али и за едукацију и међусобну размјену искуства. Љубитељима пчела у подмајевичком крају демонстрирана је савременија метода сузбијања варое – штеточине која пчеларима задаје велике главобоље.

Пред тридесетак пчелара,  Велимир Живановић, предсједник Удружења пчелара ,,Матица” из сусједног Брчко дистрикта, демонстрирао је у пчелињаку Крсте Симића у Забрђу метод аеросолног замагљивања пчелињих друштава амитразом, који се до сада показао  као најдјелотворнији начин сузбијања овог паразита који десеткује пчелиња друштва.

– Вароа сваке године узима  данак, некад више некад мање, али је најгоре што је овај крпељ преносник других болести. Сузбијањем варое ми превентивно дјелујемо на друге болести, појаснио је Живановић.

Оно што је најважније, додао је, да овај хемијски метод сузбијања  штеточина, ако се строго придржавамо упутства,  није штетан за пчеле, људе нити мед.

– Наш мед је ношен на анализу у све веће центре – Бањалуку, Сарајево, Београд и Загреб и ниједна лабораторија  није пронашла резидуе у пчелињим производима послије оваквог начина третирања, каже Живановић.

Velimir Živanović

Ако су пчелари едуковани, каже, произвест ће чист и и здав мед, а оваква стручна савјетовања и јесу циљ окупљања.

Угљевичко Удружење пчелара ,,Мајевичка кошница” има 50 чланова и 2400 пчелињих друштава. Квалитет меда произведен у кошницама угљевичких пчелара  потврдио је и Veterinarski  iнститут “Dr Vaso Butozan” iz Banja Luke, одакле је стигла потврда да су испуњени сви кретеријуми о квалитету мајевичког меда.

Др Новак Ђурић, član Upravnog odbora Савеза Удружења пчелара Републике Српске,  појаснио је да je Савез,  у сарадњи са Министарством здравља и Министарством пољопривреде, šumarstva i  vodoprivrede   покренули иницијативу да се убудуће контрола квалитета меда провјерава у трговинама и на пијацама, за разлику од досадашње праксе да се узорак узима од пчелара. Ова иницијатива подржана је од свих угљевичких пчелара.

Demonstracija zamagljivanja pčela

– Оваква провјера пчелињих производа у промету показаће какав  је квалитет меда у промету што иде у прилог потрошачима али и савјесним пчеларима, истакао је Ђурић.

ЛОША СЕЗОНА

Дружење пчелара била је добра прилика да се сумирају резултати  рада. Сви су се сложили да је ова година била једна од најтежих због лоших временских услова – дуготрајан недостатак влаге и високе температуре. Умјесто врцања меда многи су крилате љубимце морали прихрањивати погачама или шећерним сирупом. Овако лошу сезону могло је донекле да ублажи искуство пчелара.

Предсједник Удружења пчелара ,,Мајевичка кошница” Крсто Симић има 260 друштава на шест локација и тврди да благовремено дјеловање и добро искуство могу да ,,спасу” пашу.

– Ако се на вријеме припреме јака пчелиња друштва она искористе и кратак период паше, каже Симић.