Sa predavanja

Autor Luka Šljivić, fotografije Mladen Broćilo

Sa predavanja

Ових дана у Удружењу пчелара „Вучјак“  Брод  одвијало се низ активности, као круна , више  него доброг  рада Удружења..

У недјељу 11.11.2012 у 10 часова у просторијама Удружења одржана је ванредна Скупштина  Удружења а у 11 часова и предавање Мр. Бранка Ђурића вишег асистента на Пољопривредном факултету у Бања Луци.

Овом скупу се одазвало више од 50 чланова.

На самој Скупштини, укратко је анализиран рад Удружења у 2012 години. Сви чланови су се сложили да је пчеларска 2012 година, изразито лоша и да најстарији пчелари нису упамтили лошију годину.Општи закључак је да је већина пчелара у просјеку врцала 10-ак килограма меда по кошници, а има мали број пчелара који ове године и нису врцали мед.

Za miran san

И поред тога Удружење је у овој години радило. као никада до сада. Одржавана су, како теоретска, тако и практична предавања најеминентнијих стручњака из области пчеларства, Мр. Горана Мирјанића у два наврата и Мр. Горана Јевтића са Института за крмно биље  у Крушевцу.Нарочито је значајно дружење пчелара на пчелињаку пчелара Марка Митровића у Зборишту. Овом приликом Мр. Мирјанић је одржао практично предавање. Сложили смо се да ћемо са овим активностима наставити и у наредним годинама.. На Скупштини је још било ријечи о здравственом стању пчела на подручју општине Брод.

Општи је утисак да је опште здравствено стање пчела на подручју Општине добро и поред чињенице да је на два пчелињака потврђено присуство Америчке трулежи легла. Заражена друштва су откривена у раном стадијуму и у сарадњи са Институтом „Др.Васо Бутозан“, су спаљена.

Упућен је апел свим пчеларима да су сви дужни да у току године пошаљу узорке меда на „анализу раног откривања присуства спора Америчке трулежи“.

Uvijek masovno

Овом приликом сваки наш члан је на поклон, од Удружења добио 3 саднице Пауловније, а предвиђено је да се подијели и по 10-ак садница Еводије чим то временске прилике дозволе, с обзиром да су саднице Еводије, још увијек у стању „зеленог листа“.

Ово је наставак акције садње медоносних врста а коју је Удружење започело овог прољећа, када је посађено око 700 садница Липе. План Удружења је да сваке године, на подручју општине Брод засади 1000 садница медоносног дрвећа. У 2012 план ће бити пребачен за 30-ак посто,јер ће укупно бити засађено више од 1300 садница.

Након Скупштине, Мр Бранко Ђурић је одржао предавање на тему „узгој љековитог биља“. Пчеларе је највише занимало медоносно биље. Тако је било ријечи о узгоју: Лаванде, Матичњака, Мајчине Душице и  Фацелије.

Магистар Ђурић је дио излагања посветио узгоју Ароније, која није нешто посебно медоносна али је, у задње вријеме, све интересантнија.

Све у свему, више него лијеп скуп!

Чланови Удружења пчелара „Вучјак“су се поново окупли у својим просторијама у сриједу 14.11.2012 са почетком у 16 часова. Овом прилоком повод је предавање Мр. Горана Мирјанића на тему «Утицај пчелара на продуктивност пчелињих друштава у лошим климатским условима».

И како и сам Мр. Мирјанић рече, на почетку свог излагања: није нам предавао нешто посебно ново али је изнио низ активности којима би пчелар могао помоћи у условима када су лоши климатски услови. Предавање у трајању од 90-ак минута је саслушано на опште задовољство присутних.

Предавању је присуствовало око 40 пчелара.

Zahvaljujemo gospodinu Šljiviću na ustupljenom materijalu. O aktivnostima Udruženja pčelara Brod se možete informisati putem sajta www.pcela-vucjak.org .